Posted on Hozzászólás most!

Kézműves háziszappan vs. boltiszappan 7 pontban

Nem könnyű eligazodni, ha végre szappan vásárlásra adja az ember a fejét, legelőször a szem a csomagoláson akad meg. Ha natúr háziszappant keresek, előnyben részesítem a színezetlen, natúr megjelenésű csomagolást, azonban ért már meglepetés…. mindenféleképpen támpont a termék ára, de ennél sokkal fontosabbnak kell lennie az összetételnek…

Ha előveszed egy kozmetikai termék csomagolását és vetsz egy pillantást az “Ingredients” (összetétel) után következő felsorolásra… lehet, hogy dühösen félredobod. Ez az úgynevezett INCI elnevezéseket sorolja fel, ami többnyire latinul van. Kell némi jártasság, hogy el tudd dönteni az összetétel alapján, valóban azt a kiszemelt szappant szeretnéd-e a kosaradba dobni.

Mondok egy egyszerűbb módját a szappan kiválasztásának. Válassz gyártót! Az interneten mindennek utána lehet nézni. Olvasgasd a gyártók profilját, bemutatkozó oldalait, és abból többé-kevésbé eldönthető, az a vonal, amit a gyártó képvisel, mennyire szimpatikus számodra. Ha ez megvan, irány a vásárlás! Aztán a boltban, webáruházban nem kell bogarászni az INCI listát, hiszen kiválasztottad a gyártót, akitől vásárolni fogsz, akiben megbízol…

A valódi natúr szappanban sohasem fogsz csalódni!

1. Miért ilyen drágák a háziszappanok? Van olcsó kézműves házi natúr szappan is?

Nincs. Van olyan szappan, ami kézműves házi szappannak látszik, de nem az. Nézzük csak meg az összetételét és máris kiderül a turpisság! Ha tartalmaz SLS-t, EDTA-t, propilén-glikolt stb., egészen biztosak lehetünk abban, hogy a barna, natúrnak tűnő csomagolás mögött nem háziszappan bújik.

2. Hogyan készül a bolti szappan?

Az alapanyagul szolgáló növényi olajokról (vagy az állati zsírokról) leválasztják a glicerint – amit külön eladnak. Ezáltal zsírsavakat kapnak (pl. sztearinsav, palmitinsav, oleinsav, olajsav stb.), ezt reagáltatják lúggal, nátrium-hidroxiddal, így keletkezik a szappan.

Ezt az elkészült szappant porrá őrlik, majd hozzáadják a mesterséges színező- és illatanyagot, valamint az egyéb adalékokat. Ha teljesen egységesre keverték el a masszát, akkor egy sajtológép segítségével formára alakítják.

Bolti szappanok: szépek, szárítanak… kell a testápoló is!

3. Hogyan készül a házi kézműves natúr szappan?

Többnyire hideg eljárással készül, a növényi olajokat, zsírokat nátrium-hidroxiddal elszappanosítják. Ez a reakció időben lassan meg végbe, általában a formába öntéstől számítva 2 nap múlva szeletelik a szappanokat, majd 4-6 hétig érik még a szappan, mielőtt a felhasználóhoz kerül.

4. A házi, kézműves natúr szappan összetétele

Egyrészt kizárólag természetes elszappanosított zsiradékokat tartalmaz, például elszappanosított olívaolajat, kókuszolajat, napraforgó olajat, ricinus olajat, sheavajat, kakaóvajat, stb., másrészt glicerint és vizet, ami az elszappanosítási folyamat során keletkezik, nem adalékanyagként van jelen!

Ezen kívül kerülhet bele hatóanyagként kizárólag természetes adalékanyag, pl. valamilyen agyag, növény, illóolaj.

5. Milyen a valódi natúr háziszappan megjelenése?

Sohasem élénk, neon színekben pompázik. Lehet natúr színű, föld színű, a zöld színt a növényi porok, zöld agyagok okozzák, barna a kávétól, élénk sárga a kurkumától, narancssárga a pirospaprikától, kék az indigótól, az igazi lila szín nem előállítható szappanban természetes színezőkkel. A festőbuzér rózsaszínt ad. Széles a paletta, de a natúr szappan kedvelői ne várjanak harsány színeket! Ha piros vagy levendula lila egy háziszappan színe, biztos lehetsz benne, hogy mesterséges színezék van benne!

A természetes színezék sohasem fog ilyen harsány színt eredményezni!

6. Miben jobb a házi, kézműves natúr szappan a bolti szappannál?

  • Az INCI leírásból kiderül, hogy a házi, kézműves szappan nem tartalmaz mesterséges vegyületeket, mint a propilén-glikol, EDTA, vagy sodium-lauril-szulfát (SLS).
  • A kézműves szappan mindig tartalmaz glicerint, kb. 7-8%-ban. Ekkora mennyiségben a glicerin hidratáló tulajdonságú, elősegíti a víz bőrbe jutását.
  • A kézműves szappan mindig túlzsírozással készül, tehát nemcsak a leghatékonyabb tisztítószere a bőrnek, hanem visszapótolja a zsiradékot is. Ezáltal feleslegessé válik a testápoló használata.
  • A VALÓDI kézműves, házi szappan mesterséges adalékokat sohasem tartalmaz!

7. Miért éri meg házi, kézműves natúr szappant vásárolni?

Ha megbízható forrásból származó házi, kézműves szappant vásárolsz, akkor biztos lehetsz benne, hogy

  • kizárólag ápoló hatású szappant vettél mesterséges vegyületek nélkül.

A mesterséges vegyületek közül az SLS az érzékeny bőrt drasztikusan kiszárítja, ekcémássá is teheti, növeli az allergiás elváltozások gyakoriságát. Legfrissebb kutatások szerint rákkeltő is.

  • ezen szappanok használatával a testápoló használata többé már nem szükséges, tehát összességében olyan, mintha szappant és testápolót is vettél volna egyszerre.
  • biztos lehetsz abban, hogy a legjobb tisztítási módot választottad a bőröd számára, még ha nem is olyan kényelmes, mint a jól megszokott (rászokott?) tusfürdő, ami iszonyatosan szárítja bőröd és nem győzöd testápolókkal helyreállítani bőrkárosító hatását.

Dianatura kézműves natúr háziszappanok

A kézműves natúr háziszappanokat a természetes adalékokkal specifikálom különböző bőrtípusok számára. Kizárólag olívaolajból készült szappan az ún. Kasztíliai szappan. A legérzékenyebb bőr ápolására hívtam életre, a csecsemőm érzékeny pihe-puha bőrét is ezzel ápolom!  A levendula szappan és a citromfű szappan a gyulladt bőrre van jó hatással, nyugtatja, regenerálja; az orvosi szenes fekete szappan megköti a felületén a mérgező és káros anyagokat, így a zsíros, aknés bőr barátja. A kávé szappan az én favoritom: a kávézacc gyengéden masszírozza bőröm, felfrissíti a vérkeringést, diszkrét kávé illatú! De kedvelem a fertőtlenítő teafa szappant, a vidám illatú citrus szappant, a nőcis bőrszépítő virág szappant is!

Dianatura minőségi háziszappanok kizárólag természetes összetevőkből!

Ha szeretnél Te is megbízható forrásból származó minőségi alapanyagokból készült valódi natúr háziszappant, használd a Dianatura natúr háziszappanokat, amiket eleinte a családom számára készítettem, mára igyekszem a Ti igényeiteknek is eleget tenni! Itt tudod velem felvenni a kapcsolatot!

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük