Posted on Hozzászólás most!

A szoptatás menő?

Ez a szókapcsolat visszásságot szül bennem. Szerintem semmi menő sincs benne. Ami természetes, az miért volna menő, vagy divatos, vagy trendi??? Tényleg azért szoptassunk, mert trendi? Ha így van, fennáll annak a veszélye, hogy ha már kimegy a divatból, nem fogunk szoptatni?

Dianatura:

Tényleg szükség van a szoptatás népszerűsítésére? Találkozni még olyan anyával akinek (nincsen egészségügyi magyarázat az anyatejes táplálás ellen), ez nem egyértelmű?

A mindig kedves, nyíltszívű és segítőkész védőnő, Szabó Alexandra mesél nekünk a  Szoptatás Világnapja apropóján. Szandra babamasszázzsal is segíti a családok életét, valódi támogató lélek…

Szandra (védőnő):

Szerintem az, hogy „szoptatni menő” egy nagyon frappáns megközelítése a témának. Szükséges jól megragadni a lényegét. A védőnői hivatás megkívánja, hogy az anyatejes táplálást részesítsük előnyben. A várandós gondozás során megismerhetjük a kismamákat, felmérhetjük a szoptatáshoz való hozzáállásukat, gondolataikat, esetleg félelmeiket. Úgy gondolom, hogy ez a kérdés/téma azokat a várandósokat célozza meg, akikben bizonytalanság, illetve kétségek merülnek fel a szoptatás hatásaival, előnyeivel kapcsolatban, mind a kismamákra és mind a csecsemőkre nézve. Ha a gondozási idő alatt a szoptatási attítűd nem változik vagy nem finomodik,-véleményem szerint abban kell támogatnunk a leendő édesanyákat, amelyet valójában szeretnének, és nem a tanult, vallott sémákat kell rájuk erőltetni elvesztve ezzel a bizalmukat.

Dianatura:

Mik a szoptatás előnyei az anya illetve a baba számára?

Szandra (védőnő):

Rengeteg pozitív hatást hordoz önmagában a szoptatás. Az anyatej alapvetően megfelelő arányban tartalmazza azokat a tápanyagokat, amely a gyermek tápanyag szükségletét hat hónapos koráig fedezni tudja. Olyan antitesteket, másnéven védőfaktorokat is tartalmaz, amelyek segítenek megvédeni a babákat különböző fertőzésektől. Az orvosok, és mi védőnők nem véletlenül javasoljuk, hogy influenza szezonban szoptassák gyermekeiket az anyukák, még ha az anyatej mennyisége csekély is, mert erősíti a szervezet ellenállóképességét. Mindemellett védhet allergiás megbetegedések ellen úgy, mint az asthma vagy az ekcéma.  Elvégzett felmérések alapján a szoptatott gyermekek között kevesebb arányban fordul elő a cukorbetegség, az elhízottság, vagy akár a leukémia. A szoptatás lelki oldalról is számos előnnyel járhat, amely a gyermek egész életére kihathat: jó stresszkezelés és magabiztosság növelése.

Természetesen az anyák számára is tartalmaz előnyöket a szoptatás. Szülés után segíti a méhet mielőbb összehúzódni, csökkenti a szülés utáni vérzést és annak mielőbbi távozását. Várandósság alatt központi kérdést szokott képezni a testsúlygyarapodás problémája, de a szoptatás elősegítheti a testsúly várandósság előtti visszanyerését.

Mindezek mellett hatalmas értékkel bír már önmagában az érintés a gyermek és az anya szempontjából is.

Dianatura:

Az érintés jelentősége sajnos nem igazán van benne a köztudatban, holott óriási energiák áramlását teszi lehetővé és az oxitocin, a boldogsághormon felszabadulását is eredményezi. Az aromamasszázs kifejezetten ennek a szolgálatában áll… és a babamasszázs is hasonló, jól gondolom? Mit kell tudni a babamasszázsról?

Szandra (védőnő):

A csecsemőmasszázs önmagában jelenthetné is a szeretetteljes érintést, amely hordozza az anya-gyermek közötti biztos kötődés elmélyítését és az érzések tiszteletben tartását. A rengeteg jótékony hatás közül kiemelném a szervezetet működtető szervrendszerek stimulálását. Ide tartozik a keringési rendszer, emésztő-, légző-, hormon-, immunrendszer megfelelő működésének a stimulációja. A koordináció és egyensúlyi rendszerre, a beszédfejlődésre, tanulási képességekre, érzékszervek összehangolódására is kedvezően hat. Kiemelném még a testtudatosság lényegességét.

Hogy egy kicsit megfoghatóbb példákkal éljek, segíthet a hasfájás és görcsök, fogzási fájdalom és izomfeszültség, illetve az érintésre való érzékenység feloldásában. Javulhat az önmegnyugtató képesség, alvási szokás, és a stresszhormonok szintje is csökkenhet.

A szülőket a csecsemőt jobb megértésében segítheti és a szülői szerepkörben megerősödhetnek. Nagy örömmel szoktam fogadni, amikor az apukák is részt vesznek a babamasszázs elsajátításában, amely akár az első vagy legalábbis egy nagy lépés lehet a gyermek gondozásában, az apa-gyermek közötti kötődés kialakításában, majd elmélyítésében.

Nem utolsó sorban a gyermekkel együtt töltött idő is minőségileg javulhat.

Dianatura:

Visszakanyarodva az anyatejes tápláláshoz… nem akarom idealizálni, három gyerekes anyaként ért hideg és meleg is. Voltak nekem is nehézségeim, könnyek, összeszorított fogak, szorongások, kevés tej, sok tej… kihez fordulhatnak a szoptatási nehézségekkel küzdő édesanyák?

Szandra (védőnő):

Sajnos a társadalmi elvárás, a sok esetben a nagyon rosszul lekommunikált szoptatás mellett való élharc, megalapozhatják az anyákban a „mindenképpeni” szoptatás sikeressége miatti belső őrlődést, feszültséget. Hogy ezt miért is emeltem ki? Az anyák nagyon negatívan tudják megélni, ha a szoptatás sikerességében probléma merül fel, legyen az az anyatej nem megfelelő mennyisége, vagy akár a helytelen technika, a mellre helyezés, az idő, stb. A tejtermelés beindulása a szoptatás egy kezdeti pontja, ahol már adódhatnak nehézségek. Ha el is tudott kezdeni szoptatni az édesanya, időközben még mindig akadhatnak kérdések, segítségre, korrigálásra váró pontok, amik valójában, ha belegondolunk nem gond. A rendszeresen szoptató anyák és a szoptatást tanuló anyák jelentős részénél jelentkezik probléma. Szakemberek, védőnők, szoptatási tanácsadók állnak az anyukák rendelkezésre, akiktől bátran lehet kérdezni, bátran lehet hozzájuk fordulni segítségért. Elvégre ezért vagyunk, ez a dolgunk.

Ha szeretnél Szandrával konzultálni, örömmel áll rendelkezésre! Ha a  csecsemőmasszázs elsajátításán töröd a fejed, Szandra ideális választás! Szívemből ajánlom! Itt tudod felvenni vele a kapcsolatot: sz.alexandra.email@gmail.com

Szoptatás és illóolajok

Az illóolajok a szoptatás időszakában is – mint az élet bármely területén – , kínálnak valós megoldást. A kismamák és kisbabák esetében különös figyelemmel kell lenni a kiváló minőségre, és azt is szem előtt kell tartani, hogy nem minden illóolaj alkalmazható babáknál! Mindig kérd ki szakember véleményét! Aromaterapeutaként a következő illóolajokat ajánlom kismamáknak, kisbabáknak!

Fő a nyugalom…

Első és legfontosabb, hogy a kismama nyugodt legyen. A stresszes állapot visszafogja a tejtermelést. Ördögi kör. „Könnyű azt mondani!” – már hallom is a felkiáltásod! Párologtass levendula, vagy mandarin illóolajat! A baba álma is mélyebb lesz, a mama is megnyugszik! (Kizárólag kémiailag bevizsgált terápiás illóolajat használj!)

Ha túl kevés…

A tejserkentés fokozása végett masszírozd melled édeskömény, jázmin, ánizs vagy csillagánizs illóolajokat tartalmazó sárgabarackmag-olajjal. Valamennyi tejszaporító hatású, ugyanakkor az anyatejbe jutva a hasfájós baba görcseit is megszűntetheti. (Pontos receptért keress bátran!)

Ha gyulladt…

A Dianatura Törődés sheavaj alapú körömvirágos gyulladáscsökkentő kenőcsbe orvosi levendula illóolaj is került. Bátran ajánlom a vörös, gyulladt, égő mellek kezelésére. Ha sikerül a kezdeti stádiumban elcsípni a gyulladást, másra nem is lesz szükséged! A szoptatást sem kell felfüggesztened, mivel a kenőcs teljesen természetes anyagokat tartalmaz!

Ha kirepedezett…

A Dianatura Törődés kenőcs a kisebesedett mellbimbók kezelésére is tökéletes választás! Minden anyatejes táplálást követően vékonyan kend be a mellbimbót! Csodálatos hámosító hatású!

Dianatura Törődés kenőcs striákra, és a striák megelőzésére…

Várandós kismamáknak rendszeres használata ajánlott a 20. héttől, rugalmassá tesz a bőrt. Szülés után segíti annak regenerálását.

Dianatura Törődés kenőcs a baba popsijára is…

A babád érzékeny popsiját kezelheted vele minden egyes pelenkacserekor. Gyengéden ápolja az érzékeny bababőrt, és a kipirosodott, pelenkakiütéses, esetleg hólyagos babapopsit is 1-2 nap alatt újra egészségessé varázsolja! Eredetileg a saját kisbabámnak készítettem el, s olyan remekül sikerült, szeretném Veled is megosztani!

Dianatura Törődés kenőcs bármilyen felmaródásra, sérülésre…

Nagyobb gyerek mellett – különösen nyáron – elengedhetetlen egy jó hámosító, hiszen örökké éktelenkedik a mindig mindenre kíváncsi kis kalandorok bőrén jó néhány horzsolás, amelyek az újabb és újabb felfedező útjaik emlékét őrzik!

Az minőségi illóolajok beszerzésével kapcsolatban és aromaterápiás tanácsért bátran keress: info@dianatura.hu Ha szeretnél még több hasznos bejegyzést olvasni illóolajokról, természetes ápolásról, egyéb természetes megoldásokról, itt találsz www.dianatura.hu/blog Ha engem szeretnél jobban megismerni, ezt nézd meg: Milyen a jó illóolaj? Mire jó az aromaterápia? Ebből az interjúból most kiderül!

Ha tetszett a bejegyzés, mutasd meg barátaidnak is!

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük