Posted on Hozzászólás most!

Hogyan űzheted el óvodás gyermeked lidércálmait? – interjú Andree Tünde gyermekpszichológussal

Minden anya a legjobbat szeretné adni gyermekének. Örökösen figyeljük, vizslatjuk őket! Baba korukban egy kósza pöttyel szaladunk a doktorhoz, aztán feszülten figyeljük, átfordul-e már, izgatottan várjuk az első önálló lépéseket, aztán szavakat!

Később a testi fejlődés lelassul és egyre inkább áthelyeződik a figyelem lelki síkra. Ami még több éberséget és már szaktudást is igényelhet. S mivel nem minden gyermeknek pszichológus a szülője, így azt gondolom, ismerjük fel, amikor segítségre van szükségünk. Gondoljuk csak el, a boltban is megkérdezzük az eladót, ha valamit nem találunk a sorok között… nos, pontosan így van ez a lelki kérdésben is. Nem találom a magyarázatot a lurkó viselkedésére, nem találom gyermekemen a be- vagy kikapcsoló gombot…. hát megkérdezem attól, aki tudhatja!

Gyermekeink életében a legelső nagy falat az, amikor kikerül a pihe-puha meleg családi fészekből, hogy a társadalom első lépcsőfokára álljon: bölcsödébe, óvodába kerül. Még a legempatikusabb szülő sem lát bele az okos kis bababuksiba… Különösen nehezíti a helyzetet, hogy még nem tudják a kicsik megfogalmazni, milyen érzelmek kavarognak a szívükben.

Andree Tünde gyermekpszichológus. Nagyon szereti a gyerekeket és a gyerekek is őt. Egyszerűen érti a nyelvüket. Tündét kérdeztem a közösségbe kerülés és az óvodás kor nehézségeiről.

Dianatura:

Tudom, hogy ahány gyerek, annyi féle bánásmódot kíván a szülőtől. Mégis, mik azok a nehézségek, lelki traumák, amik leginkább jellemzőek az első közösségbe kerülő bölcsödés-óvodás korosztályra?

Tünde:

A bölcsődébe/óvodába lépés az első ajtó a társadalom felé, amelyet a kicsi egyedül, anyukája nélkül tesz meg. Ez egy nagyon fontos momentum a kicsi életében – egyrészt először van huzamosabb ideig távol a családjától, új szabályrendszert kell megszokjon, a többi gyerek társaságát, az óvodapedagógusokat, új környezetben kell egyen, aludjon – ezek mind olyan dolgok, amelyek alkalmazkodást kívánnak a gyerekektől: van akinek ez zökkenőmentes, van ahol kissé rögösebb az út.

Osztozni kell 25 másik gyermekkel az óvónő figyelmén

Dianatura:

Mit tanácsolsz annak a gyereknek és szüleinek, aki magába forduló, egész nap az óvoda kis székén ücsörög egy sarokban, és esetleg még éhségsztrájkba is fog?

Tünde:

Talán a legfontosabb, hogy mi is elhiggyük – a gyermekünk jó kezekben, biztonságban van az intézményben, ahol hagytuk – ha látja rajtunk, hogy ez a hely szuper, nyugodtak, derűsek vagyunk, neki is könnyebb lesz az elválás, leválás. Ha együtt sírunk vele az első napon, vagy látja rajtunk a nyugtalanságot, bizonytalanságot, elkeseredést, akkor meg lesz győződve arról, hogy a hely ahová hoztuk, szörnyű, kibírhatatlan.

Megkönnyítjük a beilleszkedését, ha már előtte megpróbálunk kialakítani egy kis napirendet fix alvás-, evésidőkkel, ha biztatjuk egy kicsit az  önállósodásra öltözés, evés, alvás területén.

Dianatura:

Hogyan segíthetünk az agresszív, dühkitörésektől szenvedő gyermeknek és családjának, környezetének?

Tünde:

Kisóvodás korban a gyerekek nehezen tudják még érzéseiket verbálisan megfogalmazni – ez a korszak a végletes érzelmek korszaka – ha gátolva érzik vágyaik teljesítését  gyakoriak a dühkitörések, hisztirohamok, fizikai agresszió. Lehet,hogy az oviban kezd el lökdösődni, mert nehéz neki megszokni, hogy az otthoni egyeduralom után most 25 más gyermekkel kell megosztani a játékot, az óvónéni figyelmét, de az is lehet, hogy otthon lesz ingerlékenyebb, agresszívabb a szülőkkel, testvérekkel szemben, miután egész nap viselkedett az óvodában.

Csekély eredményt érhetünk el, vagy éppen ellenkezőleg, még inkább felerősítjük az agresszív viselkedést, ha büntetjük, eréllyel próbáljuk elnyomni. Sikeresebbek leszünk, ha a dühroham elmúlta után segítünk neki,hogy megfogalmazza mi is volt az az érzés, ami kiváltotta benne a dühöt és mutassunk neki alternatívát mi is lenne a helyes viselkedés.

RECEPT

Párologtatóba téve segíti gyermekünk megnyugvását, lecsillapodását valamint az elalvást is remekül támogatja a következő illóolajkeverék:

  • mandarin (Citrus reticulata)
  • orvosi levendula (Lavandula angustifolia)

Dianatura:

Miért van az, hogy ha látszólag a gyermekkel van probléma, azt inkább nevezhetni tünetnek, míg a gond a családban, a szülők lelkében gyökeredzik? Leegyszerűsítve: ha a gyermek „rossz”, forduljon a szülő a szakemberhez, ne a gyereket vigye!

Tünde:

A gyerek több esetben a családi problémák tünethordozója – a gyerekek olyan antennákkal rendelkeznek,hogy szavak nélkül is megértik a levegőben lógó feszültséget a szülők között. Érzik,ha valami nincs rendjén, de nem tudják mi az, és ez rendkívüli feszültséggel tölti el őket. A gyerekeknek mi vagyunk a korlát, amelybe belekapaszkodhatnak, amely megtartja őket. Ha ez a korlát inog, akkor a gyerek egyedül marad. A szülők közti eltérő nevelési elvek is elbizonytalanítják a gyereket, aki végül a nem következetes tiltások/jutalmak között már végképp nem tud eligazodni. Ezért nagyon fontos gyermeki viselkedésproblémák esetén a szülőkkel való munka, a szülői szerepben való megerősítés, segítség.

Dianatura:

Ha sikerül csemeténket beszoktatni a közösségbe, az első akadályt sikerre vittük. Azonban ne áltassuk magunkat azzal, hogy több megoldandó feladatot nem gördít elénk az óvodás kor… Mik azok a legjellemzőbb gócok, amik stresszként jelenhetnek meg óvodás korú lurkóknál, ha túl vagyunk a beszoktatáson? Milyen tünetek fordulhatnak elő?

Tünde:

Óvodás korban leginkább az eltérő magatartás, viselkedés miatt szoktak a szülők megkeresni: a kicsi túlságosan szorong, félelmekkel teli, esetleg nem találja helyét a közösségben: magába fordul, magányos, vagy éppen ellenkezőleg, agresszív, nehezen tűri a szabályokat. Esetleg a testvér-kapcsolatban történt változás. A megváltozott viselkedés – agresszivitás, szorongás, feszültség, változás étkezés, alvás területén, esetleg már szobatiszta gyermek újbóli bepisilése – mind-mind olyan tünetek, amelyek azt jelzik, hogy a kicsi nehezen birkózik meg egy-egy élethelyzettel.

RECEPT

A már szobatiszta gyermek visszatérő éjszakai bevizelése remekül kezelhető a következő stresszoldó keverékkel, amellyel a gyermek háta és hasa alsó szakaszát kell bekenni:

  • erdei fenyő (Pinus ponderosa): 1 ml
  • mirha (Commiphora molmol): 0,5 ml
  • ciprus (Cupressus sempervirens): 0,5 ml

5 ml növényi olajban összekeverendő!

Dianatura:

Mit tanácsolsz a nagytesóvá váló gyermeknek és szüleinek a testvérféltékenység elviselhetőbbé tételére, a testvérek közötti kapcsolat erősítésére?

Tünde:

A testvérek közötti féltékenység bizonyos fokig elkerülhetetlen: nehéz is egyik napról a másikra elveszíteni a nagyobbnak a fele királyságát, és a kicsinek is egy utópia, hogy valaha is utólérje nagytestvérét bármilyen teljesítményben. Sokat segít, ha sikerül külön programokat is szervezni a gyerekeknek, ahol úgy érzik, megkapják a teljes figyelmet.

A testvér-féltékenység elkerülhetetlen: rajtunk, szülőkön múlik a minősége

Dianatura:

Milyen okai lehetnek a rémálmoknak? Hogyan tudunk azoknak végleg búcsút inteni?

Tünde:

A rémálmok, az ágy alól figyelő szörnyek a gyerek félelmeit személyesíti meg. Sokszor olyan konfliktusokat, feszültségeket jelenít meg, amelyekről nehéz beszélni, nem lehet megfogalmazni, és a tudatalatti rémálmokká alakítja át őket. Ilyenkor még a gyerekek konkrét gondolkozással bírnak – sokat segítenek a mesék, melyben a szörnyeket megszelídítjük, esetleg le is lehet rajzolni „kiviccesíteni”, majd összetépni. Beszélgessünk el vele, van-e valami ami nyugtalanítja, van-e bűntudata valamiért?

RECEPT

Olajkeverék rémálmok elűzésére, gyermeki félelmek, lidércálmok megszelídítésére:

  • római kamilla (Chamaemelum nobile): 8 csepp
  • erdei fenyő (Pinus ponderosa): 1 ml
  • mirha (Commiphora molmol): 1 ml

5 ml növényi olajban

Használati javaslat: a szorongó kisgyermek hasa ás háta alsó részére kell cseppenteni 2-2 csepp  olajkeveréket

Dianatura:

Mit gondolsz, mi társadalmunk nagy problémái, amit a legtöbb szülő vét gyermeke ellen a gyermeknevelésben? Hogyan tehetünk ellene?

Tünde:

Nagyon felgyorsult az élet, minket is és a gyerekeket is rengeteg inger ér naphosszat – minden vibrál, rengeteg reklám, információ bombáz mindenhonnan. A szülők is naphosszat rohannak, nagyon kevés az idő a tartalmas együttlétre, pedig a gyerekeknek erre is szüksége van, sokkal inkább, mint drága kütyükre, és arra, hogy óvodáskortól be legyen a hetük táblázva különféle fejlesztésekkel, különórákkal . Nem gondolnám, hogy a szülők vétnek valamit a gyermeknevelésben, csak próbálnak alkalmazkodni ők is ebben a felgyorsult világban. Jó lenne egy kicsit lassítani, és együtt megélni  azt a csodát, ahogy a gyermekeink napról napra fejlődnek.

Dianatura:

Kérlek, ajánlj nekünk jól érthető, kivitelezhető tanácsokat tartalmazó olvasmányt az óvodás korú gyermekek nevelésének segítéséhez!

Tünde:

Nagyon sok ötletet lehet meríteni- agresszivitás, szorongás, féltékenység, félelmek témakörben :

Gerlinde Ortner : Gyógyító mesék

A következő kettőnek a címe beszédes 🙂 :

Adele Faber- Elaine Mazlish : Testvérek féltékenység nélkül

Adele Faber- Elaine Mazlish : Beszélj úgy,hogy érdekelje, hallgass úgy,hogy elmesélje

Dianatura:

Felkereshetnek Téged a problémával küzdő családok? Hogyan érhetnek el?

Tünde:

Természetesen , a Boribon Mozgás-, és Képességfejlesztő Kuckó honlapján megtalálható telefonos elérhetőségem, ugyanitt üzenetben is megkereshetnek a szülők: www.boribonkucko.hu

Andree Tündének mindig van ideje a gyerekekre, holott neki is van három!

Dianatura:

Köszönöm szépen a kimerítő válaszokat, sokat tanultunk belőle!

Az illóolaj-keverékekkel kapcsolatos kérdésekkel keressetek bátran!

Ha tetszik, kérlek oszd meg barátaiddal is!

Iratkozz fel a hírlevélre! Sok érdekességről kapsz első kézből hírt természetről, bőrápolásról, testápolásról, aromaterápiáról, illóolajokról!

Találkozzunk Dianatura Facebook oldalon is! Ott még több természetes dolog kerül elő a tarsolyomból! Keress egyedi kérdésekkel is bátran! Itt engem is megismerhetsz, itt pedig a velem készült interjút olvashatod!  Kapcsolatba léphetsz velem ezen az e-mail címen: info@dianatura.hu. Várlak szeretettel!

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük