Posted on Hozzászólás most!

5 dolog, amit elfelejtettek elmondani a szülésről…

Minden nőnek tudnia kell. Ha szíve alatt hordja méhe gyümölcsét, akkor azért, ha gyermekvállalás előtt áll, akkor azért, ha unokát vár, akkor azért, ha a barátnője fog szülni, akkor azért…tehát, így vagy úgy, de minden nőt érint!

Talán nem túl nagy merészség azt állítani, hogy az egyik legszebb dolog egy nő életében, az az állapot, amikor gyermeket vár. Más állapotban van az a nő. Nem csak önmagához képest van más állapotban, hanem a földi létezés egy másfajta állapotában van, amikor testében növesztgeti, ringatja, becézgeti egy piciny lélek piciny testét, aki őt, pontosan őt választotta anyjául. Megtisztelő, szépséges, de a nehéz feladatok közül is a legnehezebb feladat őt felkészíteni felnőtt létére.

Ezért rendkívül fontos, hogyan kezdődik az egész piciny élet: a fogantatás körülményei, a babavárás légköre és aztán a szülés-születés miliője. Mindegyiknek megvan a maga elvitathatatlan jelentősége.

1. A várandós nők jogai

A várandós nőnek is vannak jogai. Joga van eldönteni, hogy választ-e orvost, s ha igen, kit. Joga van orvost váltani is! Ne hezitálj, válts, akár a terhesség 8. hónapjában is, ha nem vagy elégedett a szülésszel! Választhatsz szülésznőt is, lehet apás szülésed, és vihetsz magaddal más segítőt is a szülőszobára! Világra hozhatod a gyermekedet otthon is. Szülhetsz, állva, ülve, fekve, vízben… jogod van. Élj vele!

2. Természetes szülésbeindulás és szülés

Akkor indul be ideális esetben a szülés, amikor a baba megfelelő fejlettségi állapotban van, nem elég tágas számára az anyaméh. A baba fel van készülve a születésre, fejével a születőnyílás felé fordul és megindul a baba és a mama szervezetében az oxitocin termelődése.

És nem akkor, amikor magzatburkot repesztenek, amikor beadják az első oxitocin injekciót., mert… hová is sietünk? Nem szabad sietni, amikor egy új élet születik…hiszen az egy csoda…

Manapság sokan választják az apás szülést, de ne feledjük, nem minden férfi alkalmas erre a feladatra. A szülés… valljuk be, mégiscsak a mi dolgunk!

3. Mire jók a természetes boldogság hormonok?

Oxitocin jelen van az élet keletkezésének fontos állomásain: szeretkezéskor, szüléskor-születéskor és szoptatásnál is.

A simogatás, masszírozás hatására oxitocin (boldogság hormon) szabadul fel. A kitolási szakaszban szintén, az endorfin mellett. Nem csak az édesanya, hanem a kisbaba szervezetében is. Erre az endorfinra borzasztóan nagy szüksége van a kisbabának, mert ez segíti őt át a szülőcsatornán. Ha a természetes hormonok felszabadulása nem következik be, a későbbiekben tanulási nehézséget eredményezhet a gyermeknél. Nézzünk csak körül: egyre több tanulási nehézséggel, magatartászavarral küzdő gyermek van közvetlen környezetünkben is és egyre több a császármetszés (napjainkban Magyarországon a szülések 60 %-a császárral történik!!!)… ijesztő az összefüggés.

A természetes oxitocin segíti a vér-agy gáton átjutva az anyává válas folyamatát is. Csökkenti a szorongást, félelmet, depressziót, fájdalmat, antiszociális viselkedést, stresszt.

Segíti a támasz elfogadását, a sebgyógyulást, növeli az élettartamot, és nyugtat.

Oxitocin szabadul fel szoptatás közben is. Hogy elviselhető legyen számunkra, mert  olykor könnyek közepedte szoptatunk (a kisebesedett mellbimbó ráncigálásától).

4. A mesterséges oxitocin hatásai

A mesterségesen szervezetbe juttatott oxitocin miatt a természetes nem kezd el termelődni. Az anya nem tud felkészülni a baba fogadására, az anyaságra. Súlyosabb esetekben nem törődik a babájával. Csökken a szeretetre való képesség.

A gerinctáji érzéstelenítés visszaszorítja az oxitocin-szintet, így az EDA mellett szült anyák esetében magasabb a szomatikus szorongás, izomfeszültség, szorongás, idegesség, agresszió. Az anya érzéketlen.

A gerinctáji érzéstelentés hatása: érzéketlen, szorongó anya

5. Programozott szülés

Hangsúlyozom, hogy a császármetszésnek is megvan a megfelelő helye és ideje. Igenis szükséges, amikor a baba és/vagy a mama élete forog kockán.

De lehetőség szerint hagyjuk a szülést magától beindulni, hagyjunk időt magunknak és a babának is a szülés-születés beindulására, a vajúdásra is.

De, ne azért szüljünk császárral, mert félünk a szüléstől, a fájdalmaktól, a bizonytalantól! Olyan eset is megtörtént, hogy azért “kellett” beindítani a szülést, mert az orvos szabadságra ment… vagy a horoszkóp miatt…Gyermekünk indulását nehezítjük meg – nagyon.

Pontosan ez az a pont, ahol segítségre van szükségünk. Fel kell ismernünk, hogy segítségre van szükségünk. Ez a segítség lehet egy szakértő kezektől kapott masszázs, vagy egy beszélgetés, ami oldja a félelmeket, akár egy különleges illóolajkeverék, ami csakis erre a különös élethelyzetre született a Te boldogulásodra (Babavárás kellemetlenségek nélkül..). Van egy olyan szakma, de inkább hivatásnak nevezném, ami pontosan ezeket az igényeket elégíti ki. Reneszánszát éli, mert nem mai találmány: ő a dúla.

Mi a dúla feladata? Hogyan lesz valakiből dúla? Milyen a kórházak fogadtatása? Hogyan összeegyeztethető a családdal? Ezekre a kérdésekre is válaszol a következő részben Mélykúti Andrea, dúla (150 és 4 szülésélmény).

Ha tetszik, kérlek osszátok!

Iratkozz fel a hírlevélre, jobb oldalon fölül teheted meg! Sok érdekességről kapsz első kézből hírt természetről, bőrápolásról, testápolásról, aromaterápiáról, illóolajokról!

Találkozzunk Dianatura Facebook oldalon is! Ott még több természetes dolog kerül elő a tarsolyomból! Keress egyedi kérdésekkel is bátran! Itt engem is megismerhetsz! Várlak szeretettel!

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük