Posted on Hozzászólás most!

Finnországban receptre írja fel az orvos a szaunázást!

Nyakunkon a szauna-szezon! Nekem már akkor eszembe jut a szaunázás, amikor megjelennek a földön az első sárga levelek! A szaunázásnak is, mint minden társas tevékenységnek, vannak szabályai. Hogy valóban örömteli feltöltődés legyen a szeánsz, ne újabb feszültségforrás! Összegyűjtöttem egy csokorba, mit érdemes tudni a szaunázásról, mit kell elkerülni, mi az, amit rosszul tudtál, és hogyan lehetsz a leghatékonyabb, s végül egy remek szaunaolaj receptet is megosztok Veled!!

Egy kis szauna történelem…

A szaunázás az északi népektől eredeztethető és mintegy kétezer éves múltra tekint vissza! Eredetileg mosakodásra, fürdésre használatos helyiség volt, de mivel itt tiszta víz és általában tisztaság volt, szülésekhez és betegek gyógyulásához is használták. Az idősebb finn emberek még ma is elmondhatják magukról, hogy ők szaunában születtek. 🙂 A szauna rituális helyszín is volt, szentivánéjkor finn szokás szerint az eladósorban lévő lányok kelendőségét speciális szaunázással „növelték”; a nyárfa és más növények illatában egy öreg anyó varázslatokat mondogatott.

Finnországban egy üzleti tárgyalás után a szaunába való meghívás megszokott, a tárgyalások pozitív alakulását jelzi. Ennek visszautasítása ellenkező jelzésként értelmezhető. A vendégek meghívása magánlakásokban is a tisztelet jele.

A Balti-tenger a merülő fürdő!

Vihta vagy vasta a neve a szaunában használatos, nyírfából készült „virgács”-szerűségnek, amivel a finnek magukat, illetve egymást csapkodják. A csapkodás tovább serkenti a vérkeringést, és fokozza a szauna egészségre gyakorolt hatását. A nyírfában lévő nedveknek is kellemes hatása lehet. A forró szaunában ez a csapkodás jó levezető tevékenység, amikor már alig bírjuk a hőséget és legszívesebben kifutnánk. A nyírfavesszővel való csapkodás helyett különleges kefékkel, dörzsölőkkel is lehet a bőr vérkeringését serkenteni.

A szauna a nyírfavessző nélkül olyan, mint az étel só nélkül.

A szaunában viseletes “öltözéket” illetően eltérőek a népek szabályai: Finnországban kötelező a pucérság, Franciaországban és a Britt Szigeteken tilos! Németországban és Japánban a meztelenség a szauna etikett része. Mi is inkább magunkon hagyjuk a fürdőruhát szaunázáshoz, pedig nem biztos, hogy jól cselekszünk!

Kellene a láb alá is a lepedő! Nem elég higiénikus!

Szauna etikett 10+1 pontban

1. A szaunába tiszta és száraz testtel, lépj be! Ne legyen a testeden parfüm-, dezodor- maradék és egyéb szennyeződések!  Papucsodat hagyd az ajtó előtt! Ellenkező esetben a műanyag kipárolgását szagolhatod szaunázó társaiddal együtt!

2. A szaunába lépéskor illik köszönni!

3. Legeredményesebb, ha száraz testtel, fürdőruha nélkül, egy magadra csavart törülközőben lépsz a kabinba! Az úszás után testeden maradt klórt a kitágult pólusok elnyelik, semmiképp sem jó a bőrnek!

4. Légy diszkrét, ne ülj túl közel szaunázó társaidhoz, ne légy tolakodó!

5. Semmiképpen sem erőltess beszélgetést! Kikapcsolódni, gyógyulni megyünk oda mindannyian! Ne zavard a mások nyugalmát! Ha nem egyedül érkezel a szaunába, természetesen partnereddel diszkrét hangerővel beszélgethettek, de a vallási és politikai témákat mellőzd!

6. Ne viselj semmilyen ékszert sem! Különösen a fém kerülendő, mert felforrósodva megégeti a bőrödet!

7. Mindig tegyél magad alá szauna lepedőt, vagy törülközőt a higiénia megőrzése érdekében! Sajnos nem mindenki tartja be ezt a szabályt, ezért előfordulhatnak fertőzések!

8. Ha kellemetlenül érzed magad, heves szívdobogást érzel, menj ki a szaunából!

9. A szaunában 10-15 percnél tovább ne tartózkodj, és csak zuhanyzást követően hűtsd az izzadságtól megtisztított tested a merülő medencében!

10. Mielőtt illóolajat párologtatsz, mindig kérd ki társaid véleményét! Súlyos allergiás reakciót előzhetsz meg figyelmességeddel!

10+1 Szaunába csak egészséges ember lépjen! Mivel a hirtelen magas hőmérséklet nagyon igénybe veszi a szervezetet, ezért a meggyengült immunrendszerre nagyon rossz hatással van!

A fenekedet is takard el, bármily formás is! 🙂

A szaunázás élettani hatásai

1. A vérkeringés fizikai igénybevétele révén edzi a szívet, és javítja a vérkeringést. Ugyanakkor vérkeringési zavarokkal, és szívpanaszokkal küszködőknek vigyázniuk kell, hiszen az igénybevétel túl nagy lehet.

2.  Az immunrendszer igénybevételével erősíti azt. Vigyázni kell arra, hogy közvetlenül szaunázás alatt az immunrendszer le van terhelve, így eközben a megbetegedés veszélye nagyobb.

3. Az izzadás során a szervezetből természetes úton távoznak méreganyagok, a szaunázás ezt a természetes folyamatot fokozza. Ezáltal és a hangulata által segíthet a stressz oldásában.

4.  A bőrre jó hatással van, és álmatlanság ellen is jó szer, továbbá az izomláz enyhítésében is kellemes gyógymód. Sportolóknak segíthet a bemelegítésben is.

„Kismértékben orvosság, nagymértékben gyógyszer” – mondják a szaunázásról fent, északon. Finnországban például ma is sokan receptre, orvosi előírásra szaunáznak. Azt tartják, a hirtelen megnövő pára- és iontartalom serkentőleg hat az agyműködésre. Ha egy finn szívbeteg orvoshoz megy, sosem tiltják el a szaunázástól, azt azonban elmondják a betegnek, hogy módjával használja a forróságot. A hirtelen hőmérséklet-változás – a hideg, meleg folytonos változtatása – nem ajánlott a magas vérnyomásban szenvedőknek, még ha finnek is. (Forrás)

Szaunázás orvosi előírásra!

Aromaterápia a szaunában

Egyre szélesebb körben terjed az illóolajok használata szaunázás közben! A szaunában felerősödik az illóolajok hatása a nagy forróságnak, kitágult pórusoknak köszönhetően. De mindig kizárólag terápiás célra javallott illóolajokat használj! A boltok polcain legtöbbször nem megfelelő minőségű, hígított illóolajokat árulnak a kedvezőbbnek tűnő árazás érdekében a hatás rovására. Arról, hogyan vásárolj illóolajat, itt olvashatsz!

A szaunában előszeretettel alkalmazzák a nyákoldó, köptető eukaliptusz vagy fenyő, a térfertőtlenítő citrom a stresszoldó, szorongáscsökkentő levendula illóolajokat!

Amit a legtöbb kabinban elrontanak…

Az illóolajat belecseppentik a vízzel telt dézsába és ráloccsantják a forró kőre….

Te ne így tedd!

Így járj el helyesen:

A forró kövön az el nem illant illóolaj odaég és káros anyagok is keletkezhetnek az égés során! Arról nem is beszélve, hogy tűzveszélyes is!

Helyette csepegtetheted az illóolajat a törölköződre, amit meglengetsz, vagy a dézsa vizet öntsed a kabin falára! Ott biztosan nem égnek el az illóolajok! Az üvegcsét ne hagyd a szaunába, mert a forróság nem tesz jót a maradék illóolajnak!

Recept: Immunerősítő szaunaolaj

Hozzávalók:

  • Citrom
  • Mentolos eukaliptusz
  • Borsmenta

Külsőleg:

1 ml Citrom, 2 ml Mentolos eukaliptusz és 2 ml Borsmenta illóolajat keverj össze és a szauna nagyságától függően 6-8 cseppet cseppents a vízhez! (Forrás)

Ha tetszik, kérlek osszátok!

Iratkozz fel a hírlevélre, jobb oldalon fölül teheted meg! Sok érdekességről kapsz első kézből hírt természetről, bőrápolásról, testápolásról, aromaterápiáról, illóolajokról!

Találkozzunk Dianatura Facebook oldalon is! Ott még több természetes dolog kerül elő a tarsolyomból! Keress egyedi kérdésekkel is bátran! Várlak szeretettel!

 

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük