Posted on Hozzászólás most!

Örkény és Napsugár hipertóniában szenved, Te is?

Biztosan nincsen olyan ember, akinek ne szenvedne hipertóniában a legalább egy ismerőse. Sajnos  népbetegség, a szív- és érrendszeri betegségek közül a legelterjedtebb a magas vérnyomás, a felnőtt magyar lakosságnak körülbelül 40 százalékát érinti.

A Magyar Hypertonia Társaság ezért kiemelten fontosnak tartja felhívni a lakosság figyelmét a magas vérnyomás veszélyeire már akkor is, amikor még nem szükséges a gyógyszeres kezelés, valamint szorgalmazza a rendszeres vérnyomás-ellenőrzést és a megelőzést. – írja a hvg.hu

Amikor még nem szükséges a gyógyszeres kezelés… Ebbe a gondolatfoszlányba máris belecsimpaszkodom! És el nem engedem! Ne feledd, a betegséged a szövetségesed is lehet, ha Te is úgy akarod!

Igaz történet (is lehetne) 1.

Betegség Bernát halkan kopogtat Nyugvó Napsugár fa berakással díszített bejárati ajtaján.

Napsugár hosszan várakoztatja Bernátot, majd ingerülten feltépi az ajtót.

– Elnézést a zavarásért, szeretném figyelmeztetni Önt! – szól halkan Bernát.

– Nagyon is zavar! Most nem érek rá! Nézze, elúszom a munkában! Meghalni sincs időm!

Minden szava tűzgyöngyként szikrázik szájából, szeme a dühtől szór villámot… őt nem lehet csak úgy… megakasztani alkalmatos tevékenységében. Majd sietve rázárja az ajtót. De Betegség Bernát rutinos, öreg róka. A korát pontosan nem ismerem, de hozzávetőleg egyidős az élettel.

Betegség Bernát nem tágít, mivel feladata, hogy Nyugvó Napsugarat figyelmeztesse.

De Nyugvó Napsugár ellenáll. Ő nem kíváncsi Bernát mondandójára! Nem szakít rá időt. Bernát újra és újra megjelenik Nyugvó Napsugár háza táján. Sikertelenül. Egyik nap, amikor már sokadik próbálkozáson volt  túl Bernát, ellenállás nélkül bejutott egészen a hálószoba baldahinos ágyáig. Akkor már betegágy volt. Nyugvó Napsugár feküdt benne, aki mindig elutasította Betegség Bernát segítségét. Pedig, akár szövetségese is lehetett volna. Ezúttal már  késő volt. Bernát nem tudta őt időben figyelmeztetni.

Igaz történet (is lehetne) 2.

Betegség Bernát egyszer nyomja meg a kopott csöngőt. Őszi Örkény sietve ajtót nyit.

– Üdvözlöm – próbál mosolyogni -, miben segíthetek?

– Elnézést a zavarásért, szeretném figyelmeztetni Önt! – szól halkan Bernát.

– Sürgős? Miről lenne szó?

– Tudomására kell hoznom, hogy életének folyása zsákutca felé tart, de még változtathat az irányon, csak figyelnie kell. Most igazán kell figyelnie. Önmagára. Pihenés jót tenne Önnek, alkalmat kell teremtenie átgondolni a mindennapjait, kapcsolatait, érzéseit, indulatait. Amíg nem találja meg, ami nehézséget okoz Önnek, újra és újra eljövök. Figyelmeztetni. De az ideje véges. Ha együttműködik,  elegendő lesz.

Őszi Örkény figyeli önmagát, teste jelzéseit, tudatos lélek. Tudja, hogy “a gyógyulás nem más, mint az öntudat szüntelen tökéletesedési folyamata”.

Őszi Örkény felkeresi orvosát, aki készségesen áll rendelkezésére (mint mindig) majd felállítja a diagnózist:

– Ügyvéd Úr (tudniillik Örkény bíráskodott a városban), Ön hipertóniában szenved. De még egészen kezdeti stádiumban van, gyógyszeres kezelés nem szükséges. A népi gyógyászathoz nyúljunk! Évezredes tapasztalatokon nyugszik. És a lelkét is gyógyítja.

Betegség Bernát egy szürke őszi napon újra megjelent. Néhány kérdést tett fel Örkénynek. Rugalmas Ön? Túlhajszolt-e az élete? Engedi magát érezni? Kifejezésre juttatja? Esetleg huzamosabb ideje lelki terhelés alatt áll? Hogy áll az elvárásoknak való megfelelési kényszerrel?

Így aztán Örkény az illóolajokhoz fordult segítségért. Mivel – mondom – tudatos ember.

 

Recept magas vérnyomásra

Aromaterápia

Vérnyomáscsökkentő illóolajokról általánosságban elmondható, hogy nyugtató hatásúak is:

  • Orvosi levendula (Lavandula angustifollia) 1 ml
  • Ylang-ylang (Cananga odorata) 1 ml
  • Majoranna (Origanum majoranna) 1 ml

Kezelési javaslat: a fenti keverékhez tegyél 1 ml sárgabarackmagolajat és naponta háromszor oszlasd el a hasad köldök feletti részén, a solar plexuson. Ha teheted, a gerinc mentén is dörzsölj el belőle 5 cseppet fentről lefelé haladó mozdulatokkal.

Mindig ügyelj arra, hogy csakis kiváló minőségű illóolajat használj! Miért? ITT olvasd el!

Fitoterápia

Teakeverék:

  • Orbáncfű (Hypericum perforatum) 4 egység
  • Citromfű (Melissa officinalis) 3 egység
  • Cickafark (Achillea millefolium) 2 egység
  • Levendula (Lavandula angustifolia) 2 egység

Felhasználási javaslat: 1 evőkanál (6-10 g) fűkeverékből forrázatot készíts 2-2,5 dl forró vízzel, 20-25 perc áztatás után fogyaszthatod naponta háromszor.

Az életmód megváltoztatásával is sokat tehetsz a vérnyomás csökkentése érdekében: a személyre szabott diéta és mozgás nagy előrelépés lehet.

Az illóolajok beszerzésével kapcsolatban és aromaterápiás tanácsért bátran keress: info@dianatura.hu Ha szeretnél még több hasznos bejegyzést olvasni illóolajokról, természetes ápolásról, egyéb természetes megoldásokról, itt találsz www.dianatura.hu/blog Ha engem szeretnél jobban megismerni, ezt nézd meg: Milyen a jó illóolaj? Mire jó az aromaterápia? Ebből az interjúból most kiderül!

Ha tetszett a bejegyzés, mutasd meg barátaidnak is! 

Szeretettel: Diána

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük