Posted on Hozzászólás most!

4 dolog, amit biztos, hogy nem tudtál a levenduláról!

Persze már ezer helyen találkozhattál a levendulával számtalan megközelítésből! Sokan szeretnek a levenduláról írni, még többen olvasni, és még annál is többen szagolgatni! De itt olyan dolgok következnek, amit biztosan nem hallottál még sehol sem!

1. Az év gyógynövénye

Egyáltalán nem meglepő az év színe kihirdetése után, hogy az év gyógynövényének 2018-ban a levendulát választotta a Magyar Gyógyszerésztudományi Társaság!

S mivel én rajongója vagyok a növényeknek, leküzdhetetlen késztetést éreztem, hogy megosszam Veled is eme remek kezdeményezést, s annak is ez évi döntését. Izgalommal és jóleső feszültséggel tölt el, hogy folytathatom a lila gondolatsort az én kedvencemmel: a játékos, de bölcs, a kacér és lányos bájos, ám megfontolt és mindig harmóniát hozó levendulával. Szeretem ízlelgetni ajkaimon a lila szónak minden hangját:

l-e-v-e-n-d-u-l-a…..LEVENDULA…..levendula…..levendula…..levendula 

még a kiejtett hangoknak is illata van. Levendula illata!

A Magyar Gyógyszerésztudományi Társaság a hazai gyógyszerészet tudományos szervezete, amelyen belül a Gyógynövény Szakosztály fogja össze a gyógynövény szakterület művelőit. A Szakosztály tagjainak közös törekvése, hogy a lakosság a megbízható információkon kívül az egészség megőrzésében, a betegségek kezelésében, gyógyításában hasznos, jó minőségű termékekhez is hozzájuthasson. A Szakosztály célja, hogy tevékenységével hozzájáruljon a gyógynövények szakszerű alkalmazásának terjedéséhez.

Ennek jegyében a Gyógynövény Szakosztály 2013-ban új kezdeményezést indított útjára. Az Év Gyógynövényének megválasztásával évről évre újabb gyógynövényre irányul a figyelem, és a kiválasztott növénnyel kapcsolatos ismeretek, hatásával, alkalmazásával összefüggő fontosabb információk az érdeklődők széles köréhez juthatnak el.(forrás)

Az elmúlt évek növényválasztása a következő volt:

2013. Máriatövis
2014. Citromfű
2015. Galagonya
2016. Kamilla
2017.  Mák

2. A bizalmatlanság jelképe?

Az ókori rómaiak a bizalmatlanság jelképének tartották a levendulát, mert azt hitték, hogy a növényt a mérges kígyók szaporítják. Hűha… 🙂

3. Harmincnál is több fajtája létezik!

Az ajakosok családjába tartozik és több, mint harminc fajta létezik! Azonban a gyógyításban négy félét használunk aktívan. Érdekesség, hogy ugyan mindegyik levendula, mégis lényeges különbségek vannak a felhasználási javallataik területén köszönhetően a vízgőz-desztillációval nyert illóolajuk eltérő kémiai összetételének.

Orvosi levendula (Lavandula angustifolia)

Legközelebbi ismerős mind közül. Kertjeinket díszíti. Égési sérülések regenerálásában profi! Bátran fordulj hozzá, ha bőrregenerálót, megnyugvást keresel gyermeked számára! Azon ritka illóolajok egyike, melyet tisztán, hígitatlanul lehet a kezelendő sérült bőrfelületre cseppenteni! Ezen oknál fogva egyetlen kisgyermekes anyuka pelenkával, kisautóval, plüssmackóval és remekművekkel bélelt táskájából sem hiányozhat ez az elsősegélyolaj!

Vadlevendula vagy Széleslevelű levendula (Lavandusa latifolia spica)

Csodálatos nyákoldó, köptető és fájdalomcsillapító hatású kiemelkedő méregtelenítő, gomba- és vírusölő, immunerősítő és sejtregeneráló tulajdonsága mellett. Gyermekeknél is alkalmazható légúti fertőzések kezelésére, fejfájás enyhítésére, reumatikus panaszok esetén. Mindemellett bámulatosan bánik el a csípések okozta kellemetlen tünetekkel! A rendszerint fájdalmas csípések nyomán keletkező duzzanat elő sem bukkan, ha a csípést követően azonnal bekenjük vadlevendulával a balesetet szenvedett felületet! Kezelj vele szúnyog-, pók-, méh-, darázs- és medúzacsípést is! Tengerparton kötelező kellék!

Fűzéres levendula (Lavandula stoecas)

A sebgyógyítás nagymestere! Hatékony hámosító és regeneráló, azonban kisgyermekek és várandósok kerüljék a használatát! Remekül elbánik a felfekvésekkel, sebekkel, hegekkel, forradásokkal, vérömlenyekkel!

Lavandula super

Ha idegrendszeri túlfűtöttség hűtésére keresek megoldást csakis a Lavandula supert fogom választani! Álmatlanság, szorongás, nyugtalanság kezelésében élen jár!

4. Vérnyomáscsökkentő

A levendulavirágból készült főzet kúra szerű fogyasztásával csökkenthető a vérnyomás. Illóolaj-tartalmú kezelések kíséretében növelhető a hatékonyság! Kizárólag orvosi felügyelettel aromaterapeuta javaslatára! Óvatosan vele, de kár lenne kihagyni a természet ugyancsak remek lehetőségét!

A levenduláról már olvashattál tőlem itt, de valljuk be, ez egy véget nem érő történet…

Ha tetszik, kérlek oszd meg!

Iratkozz fel a hírlevélre, jobb oldalon fölül teheted meg! Sok érdekességről kapsz első kézből hírt természetről, bőrápolásról, testápolásról, aromaterápiáról, illóolajokról!

Találkozzunk Dianatura Facebook oldalon is! Ott még több természetes dolog kerül elő a tarsolyomból! Keress egyedi kérdésekkel is bátran! Itt engem is megismerhetsz, itt pedig a velem készült interjút olvashatod!  Kapcsolatba léphetsz velem ezen az e-mail címen: info@dianatura.hu. Várlak szeretettel!

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük