Posted on Hozzászólás most!

Kezdetnek – vajon mi lehet a köze egy rajznak a natúr kozmetikumokhoz?

…arról lesz szó hogy a kémián át hogyan jutottam el (vagy vissza?) a természethez, a növényekhez, azok hatóanyagaihoz, olajaihoz, illóolajokhoz, s végül kötöttem ki a natúr kozmetikumoknál. S alakult ki bennem a vágy, hogy minél több egészségtudatos modern nőnek megmutassam ezt a csodát! Hogy ejt ámulatba újra és újra a növényvilág lenyűgöző ereje, ami felemel testet és átkarol lelket…

Kell-e inspirálóbb helyszín az első bejegyzés megírásához, mint Galya-tető? (Mert az első bejegyzés megírásához bizony kell egy jó adag ihlet és bátorság is… !)
Magyarország második legmagasabb hegy-csúcsa a Kékes-tető után.

Kezdetnek: kémia. Régi szenvedély. Szegeden hallgattam kémiát. Szervetlen kémiát, fizikai kémiát, kvantum kémiát, ásványkémiát, biokémiát, gyógyszerkémiát, szerves kémiát, analitikai kémiát, (a szerelem kémiája is Szegedhez köthető:-) …) vegyész lett belőlem. De ez nekem nem volt elég! Még többet akartam! Még kémiát! Így csöppentem bele a gyógyszerkutatásba, mi több, a rákkutatásba. A kémia doktora lettem. És mit láttam? Hogy a legtöbb vegyület visszavezethető egy-egy természetből vett származékra. Mi, kémikusok sokszor a természetet próbáljuk utánozni, ilyen-olyan körülményeket előteremtve, ezt-azt változtatni a molekulán, hátha kisül belőle valami hasznos, vagy cél előállítani “ugyanazt”, ami a természetben is fellelhető, hogy még több legyen, hogy olcsóbb legyen… De ugyanaz mégsem lehet sohasem, mert hiányzik belőle valami. Mindig. Mindig hiányzik: az ÉLET.

Mátra. Éjszaka van. Suttog a fenyves. És én csak hallgatom….
A Férfim békésen szuszog mellettem. Hálás vagyok neki. Nem áll az utamba: szárnyakat ad!!!

Mátra – szabad vagyok, mert szabadnak születtem!

Csodálom a növényeket! A különleges szépségüket lapra vetettem – régen a rajzolás, festés volt a nyugalmam.

Nárciszok, ibolyák – ahogy egy tinilány látta (és ahogy papírra tudta tenni 🙂 )

Ma is megörökítem a növények szépséges világát: kézműves háziszappanba, krémbe, kencébe, szérumba, dezodorba, kizárólag természetes natúr kozmetikumokba foglalom. Mert a növényekből kivont olajok, zsírok, illatok, esszenciák hatása elképesztő! Újra és újra bámulatba ejt – azért ez is kémia 😉 ! Mindenki megtalálhatja az ő bőrének, problémájának megfelelőt. Érzékenyebb szervezet esetén ez hosszabb folyamat lehet, de a kitartó próbálkozás meghozza gyümölcsét – mint mindig.

Kézműves háziszappan Hymalája-sóval – ahogy én szeretem…

Mintegy 800 000 ismert növényfaj népesíti szépséges bolygónkat! De ezek közül csak néhány ezer rendelkezik egy különleges tulajdonsággal: illóolajat termel. Az illóolajok használata több ezer éves múltra tekint vissza. Egyiptomi sírkamrákból hordónyi illóolajakat tártak fel a régészek! S ami meglepheti a laikusokat: eredeti, romlatlan formában! Ugyanis a legjobb minőségű, hígítatlan, 100 % természetes illóolajak sohasem romlanak meg! S mivel élő növények lenyomatát, ha úgy tetszik rezgéseit hordozzák magukban,ezért különösen könnyen kerülnek az emberi testtel összhangba, s ezért viselkednek gyógyírként. Nem kifejezetten beszélhetünk gyógyító hatásról, inkább segítenek a testi -lelki egységet megőrizni, a megbillent harmóniát egyensúlyba hozni.

    Az illóolajok a harmónia testőrei

BÁMULATOS CSODA !!! Tapasztalatokon és tudományos kutatásokon alapuló hatásról van szó. A szkeptikusok kételyeinek eloszlatása végett íme egy példa a klasszikus gyógyászatból: vannak köptetők, melyek kerti kakukkfű (Thymus vulgaris) kivonatát tartalmazzák. S remekül működnek! Miért ne lehetne a többi növény számos problémára enyhülést jelentő hatását eléggé értékelni? És itt folytathatnám a gondolatsort a gyógynövények csodás erejével, a fitoterápiával, de az olyan horderejű téma, aminek inkább megfelelő helyet adok egy új bejegyzésben.


Kerti kakukkfű (Thymus vulgaris) – ciklámen virágpompa

Sokan az illóolajokat az illatuk alapján ítélik meg. Nem hiba. Azonban a legtöbb ember számára egy elsőre kellemetlennek tűnő illóolaj az, ami eltünteti a szemölcsöt, herpeszt a bőrről, hiszen bizonyítottan gombaölő, vírusölő, baktériumölő tulajdonságú… ez a teafa (Melaleuca alternifolia) illóolaja.

Teafa (Melaleuca alternifolia) – csodaszer Ausztráliából

Az, hogy milyen hatással van ránk egy illat, sok mindent elárul a lelki állapotunkról, mi több, gyerekkorra is visszavezethető az illatélmény. A vetiver (Vetiveria zizanoides) fű illóolajat a fű több méteres bojtos gyökere kínálja. Ha nem esik jól a földes aroma, esetleg a gyökereknél kereshetünk felgyülemlett feszültséget, aminek a megoldása sebek felszakadásával járhat. Ha jól esik, akár készen állunk a megoldásra is! Az illatok nem csupán érzelmeket, hanem képeket is előhozhatnak elménkből. A borsmenta (Mentha Piperita) illatát sokan zöld-fehér kórházi szobához kötik. Az olasz szalmagyopár (Cymbopogon martinii) a sárguló búzatáblát juttathatja eszünkbe. A kardamom (Elettaria cardamomum) a csokoládét, a Karácsony melegét, a virginiai boróka (Juniperus virginiana) egy dohos pince képét…

…és ez csekély példa az aromaterápia gyönyörűséges világából!


Olasz szalmagyopár (Helicrysum italicum) – a halhatatlanság illóolaja Szardíniáról, Korzikáról

Neked mi a kedvenc illatod? És mi az, amit ki nem állhatsz? Nagyon kíváncsi vagyok! Sokszínűek vagyunk, különböző az ízlésünk is! Kommentben várom a válaszokat! Bátran! Nincsen rossz válasz!

Szeretettel üdvözöllek a blogomon!

Hetente új tartalommal jelenek meg növényekről, illatokról, illóolajokról, testápolásról, tisztálkodásról, bőrproblémákról, natúr kozmetikumokról és még számos hasonló témával! Kövesd a blogot és akkor biztosan semmiről sem fogsz lemaradni!

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük