Posted on Hozzászólás most!

Mi célja van a jógának?

Marczinkó Ági, jógaoktató imádja a csillagokat, “végsősoron mindannyian csillagok vagyunk, vagyis, ha eleget törődsz magaddal, visszanyerheted ragyogásodat”.

Az utóbbi időben a jóga gondolata egyre inkább belefészkelte magát a fejembe. Mivel nem sokat tudok róla (nem szégyenkezem – a tudásvágy, a nyitottság és a fejlődési szándék semmiképp sem hitvány tulajdonságok), ezért elkezdtem nyomozni. De hamar leállítottam magam, mikor a Google keresőjére kattintottam. Nem, én nem elégszem meg a Wikipédiával. Nekem több kell! Nekem biztos forrás kell, legalább egy papír és nyomdafesték szagú, vagy dohos, régi könyv, aminek végigsimítok gerincén és minden elolvasott fejezet után beleszippantok a táncoló lapok közé! De ami ennél is több: Marczinkó Ági, a jógaoktató kell nekem! Nem mellesleg a csillagsarok.blog.hu bloggere: megosztja a saját tapasztalatait, az inspirációit és olvashattok tőle gyerekjógáról, jógakerékről és meditációról is.

Ágit felkészítettem, hogy amolyan bevezetés a jógába szuperkezdőknek alapkérdésekre számíthat… ééés … HURRÁ! Nem zárkózott el! Mi több? Lelkesedéssel vette kérdéseimet!

“Végtelen öröm a csöndben.”  – Ági meditáció közben

Diana(tura): 
A jógában összefonódik a vallás, a sport és az önismeret. Ez teszi különlegesen izgalmassá számomra. Jól mondom? Mi is tulajdonképpen a jóga?

Ági: A szó jelentése: igába hajt, összefonódik, egyesül. Részletesebben a jóga egy hatalmas tudomány, amely mindent lefed (vallás, sport, önismeret, orvoslás), amit csak az egyénnek tudnia szükséges.

Diana(tura): A jogának számos irányzata van: hatha, ashtanga, vinyasza flow, kundalíni, iyengar… mi a különbség ezek között? Miért alakultak ki?

Ági: Patandzsali jóga szútráiban, ami a jóga tanítások egyik legfontosabb alapköve, meglehetősen kevés szó esik testgyakorlásról. Hatha Jóga Pradipika (15. század), amely a hatha jóga alapja – 84 ászanát nevez meg, ebből négy ülőt tart fontosnak (sziddhászana, padmászana, bhadrasana, szimhászana).

A másik legrégebbi irányzat, a kundalini jóga, amelynek pontos eredetét nem tudjuk, a legkorábbi említés a védikus Upanisadokban volt Kr. e. 1000-500 között. A cél decentralizált és önzetlen, segíteni az embereket abban, hogy rátaláljanak a magasabb énjükre. A kundalini jóga nem állítja azt, hogy az egyetlen út, ez csak egy út, egy eszköz az egyén önismereti útján.

A következő jelentős személy a történelemben, Krishnamacharya (1888-1989), aki a huszadik század kiemelkedő jógatanárait tanította, többek között B.K.S. Iyengart, Indra Devit. A tradicionális hindu tanokban és az ájurvédában is magasan képzett mester fogékony volt a modern idők elvárásaira. Kialakított az indiai fiatalság számára egy dinamikus ászana gyakorlási rendszert, ami ötvözve a hatha jógát, birkózást, modern nyugati tornaelemeket alapját képezi a mai vinyasa, flow és power jógának.

Az astanga jóga az egyik legújabb irányzat, amely az előző században alakult ki, a hatha jóga egyik összetett, dinamikus formája, amely kötött gyakorlatsorokból, összesen hat sorozatból áll. A sorozatok nem csak az ászanákat állítják sorrendbe, hanem összekötik őket a mozgással (vinyásza), a légzéssel (udzsájí pránájáma), a bandhákkal (energetikai zárak) és a dristikkel (tekintet egy adott pontra szegezése).

Diana(tura): A 21. századi szeszélyes életstílusra nem jellemző  a nyugalom, a kivárás, önmagunkra figyelés. Sőt kifejezetten a “most és azonnal” századát éljük. Hogyan illeszthető be a jóga a nyugati kultúrába?

Ági: Ez egy örök kérdés a mai nyugati gyakorlók között. Sokan vágynak arra, hogy egy barlangba elvonulva csak a gyakorlásnak szenteljék az életüket, de ez olyan lenne, mintha elmenekülnénk önmagunk és a világ elől. Ha tényleg ott lennénk a barlangba, akkor biztosan egy kényelmesebb szobára vágynánk. A jóga ezzel szemben nyugalmat és elégedettséget hozhat a rendszeres gyakorló életébe, amelyből jó esetben már az első órán is megérezzük az oktató által sugárzott teljes elfogadás érzését.

Diana(tura): Mit tanácsolsz annak a kezdőnek, aki az önismeret, lelki fejlődés eszközeként tekint a jógára, hogyan vágjon bele? Milyen jógatípus való neki?

Ági: Számukra kifejezetten ajánlom a himalája jóga vagy kezdő hatha jóga irányzatot, amelyekben már az első alkalommal megtapasztalhatja a béke és megnyugvás érzését. Érdemes a stúdióba járást napi szintű légzőgyakorlatokkal vagy csak 10 perc csenddel kiegészíteni, hogy elkezd erősíteni a befelé figyelés képességét. Továbbá, arra bíztatok mindenkit, hogy menjen el minél több órára és stúdióba, hogy megtalálja a számára megfelelőt.

“már ebben a korban is jól láthatóak a mélyebb személyiségjegyek”

Diana(tura): Napjainkban a jóga reneszánszát éli, ahogyan az emberek kezdik felismerni a természetben, önmagukban rejlő erőt. Ezen a folyamaton a gyerekek érthető módon még nem estek át, ugyanakkor tartasz gyerekjóga órákat is. Hogyan zajlik egy ilyen óra? Mit lehet várni egy ilyen jellegű foglalkozástól? Mi a cél? Milyen a fogadtatása?

Ági: A gyerekjóga nagyon kedves számomra, mivel már ebben a korban is jól láthatóak a mélyebb személyiségjegyek. A felnőtt órákkal szemben a cél itt, hogy türelemre, kedvességre és elfogadásra tanítsam őket. Az eddigi tapasztalataim alapján erre a mesék a legjobbak, amelyeket közösen olvassunk el, gyakorlatokra fordítjuk át és az óra végén, pedig relaxációval zárjuk. A fogadtatása az óráknak nagyon pozitív, és nagyon jól lehet haladni egy összeszokott csoporttal féléveken át.

Diana(tura): Mit gondolsz, miért fordul több nő a jóga felé, mint férfi?

Ági: A nyugati nők ebben a boldogságkeresésben fogékonyabbak a belső önismereti megoldásokra, amelyeket a jóga is felkínál, és bár alapvetően a jógát férfiak találták ki.

Diana(tura): Heti hány alkalommal célszerű jógázni az eredményességhez?

Ági: Mindennap. Az új évben számos online jóga csatornán (Yoga with Adriene TRUE, Bad Yogi The Original Yoga Challenge) vannak kezdő kihívások, amelyek 30 napon át tartanak, ha kezdőként ezek közül végig csinálsz egyet, és mellette heti kétszer eljársz stúdióba, akkor érezni fogod a fizikai és lelki eredményét is.

Diana(tura): Most Rólad kérdezek!  Te hogyan kerültél kapcsolatba a jógával? A meditációval?

Ági: A jógával és meditációval az egyetemi évek alatt kerültem kapcsolatba, lényegében egy olyan mozgást szerettem volna, ami nem fáraszt le és még is jól érzem magamat a bőrömben. Mindkét elvárásnak tökéletesen megfelelt akkoriban az óra, mivel kezdő hatha gyakorlatokat végeztünk, de mellette meditációt és jóga nidrát is gyakoroltuk.

Diana(tura): Mit is jelent a meditáció? Mit jelent meditálni?

Ági: Szvámi Ráma könyvéből idézve, ha meditálunk, akkor önmagunk kevéssé ismert dimenzióira figyelünk. Ebben a mondatban számos információ van, amelyet könnyű túlmisztifikálni. Ezzel szemben a legegyszerűbb formában az is meditációnak minősül, hogy most, amikor olvasod ezt az interjút, közben végig figyeled a légzésed áramlását.

“Önmagunk kevésbé ismert dimenzióira figyelünk.”

Diana(tura): Mit tanácsolsz annak, aki nem tud kikapcsolni, akinek örökké forognak az agyában a fogaskerekek?

Ági: A jelenlegi tapasztaltom az, hogy ha igazán vágyik a kikapcsolódásra, akkor meg fogja találni a megfelelő módszert, amely lehet a jóga, mindfulness technikák, vagy napi szintű meditáció. Itt is arra bíztatok mindenkit, hogy próbáljanak ki minél több dolgot!

Diana(tura): Mi az a 3 dolog, amit biztosan nem él át az ember, ha nem jógázik?

Ági: Önmagad mély megismerése, elfogadás és a végtelen öröm a csendben.

Diana(tura): Neked mit jelent a jóga? Mi a célod vele?

Ági: A jóga gyakorlásom célja a szamádhi elérése. A szamádhi egy olyan állapot, amelyben az egyén egyesül a kozmikus Valóssággal. Ez elsőre nagyon távolinak tűnik, de a rádzsa jóga lépcsőin (jama, nijama, ászana, pránájáma, pratjáhára, Dháraná, Dhjána, Szamádhi) végig haladva, hiszem, hogy rengeteg gyakorlással el lehet jutni ebben az állapotba.

Diana(tura): Nyitott vagy-e arra, hogy aromaterapeutaval együttműködve például feszültségoldó olajkeverék párologtatásával segítsd a vendégeid ellazulását?

Ági: Nyitott vagyok, de pontos részleteket ki kell dolgozni, hogy ez egy külön alkalom lenne vagy csak általában, de nagyon érdekel az egyes hatása az emberekre.

Diana(tura): Hol találhatnak meg Téged az érdeklődők?

Ági: Ha olvasni szeretnétek tőlem, akkor a csillagsarok.blog.hu oldalon, és ha élőben is szeretnétek találkozni, akkor szerdán 16:30 – ovis jóga és 17:30 – alsó osztályos jóga óra a Hangyaboy Diósdban van, és csütörtökönként gerincjóga jógakerékkel a Pesti Asram Stúdióba (Jászai Mari térnél).

Diana(tura): Ági, nagyon köszönöm a kimerítő válaszaidat és kívánom, hogy még sok embernek segítsd megtalálni az önmaga megismeréséhez vezető utat!

A jóga és az aromaterápia egészen szorosan összefonódó lélektudományok. Ahogyan a jogának, ugyanúgy az aromaterápiának is egyértelműen tapasztalható szubtilis, lélekre ható ereje.

Ha tetszik, kérlek osszátok!

Iratkozz fel a hírlevélre, jobb oldalon fölül teheted meg! Sok érdekességről kapsz első kézből hírt természetről, bőrápolásról, testápolásról, aromaterápiáról, illóolajokról!

Találkozzunk Dianatura Facebook oldalon is! Ott még több természetes dolog kerül elő a tarsolyomból! Keress egyedi kérdésekkel is bátran! Itt engem is megismerhetsz! Várlak szeretettel!

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük