Posted on Hozzászólás most!

Mosás öko módra – kipróbált receptekkel

Bevallom, az öko mosásban nem vagyok annyira jártas, mint amennyire szeretnék az lenni. A világháló hemzseg a jobbnál-jobb tippekkel, a soha ki nem próbált “tuti” receptekkel. Szeretek biztosra menni.

Az öko háztartás szakértőjéhez, Radnainé Sitkei Krisztinához fordultam segítségért. Férjével, Radnai Zoltánnal lelkiismeretesen terelgetik a Mosómami Kft. útját, és népszerűsítik a környezetvédelmet. Mi mást mondhatnék róluk? Igazán helyén van a szívük!

Krisztitől pontos recepteket kaptam a zöld háztartás öko mosásához és takarításhoz. Minden itt van, ami elegendő ahhoz, hogy egy kezdő is bátran belevágjon, aki eddig csupán dédelgette a fenntartható természetbarát tisztítás gondolatát!!

Radnainé Sitkei Krisztina, Mosómami – vendégjegyzet

A „zöld hullámon” utazom…

2018-ban jött el a pont, ami addig „csak” alakult, hogy a nagyrészt ember által okozott éghajlatváltozás jelei mindenki számára nyilvánvalóak. Nem tudjuk még, mi a folyamat vége. Nem tudjuk ki és mikor jön el a legjobb megoldással, de azt tudjuk, hogy MA, TE és ÉN és mindenki tehet egy jobb világért. A bolygó kapacitásai végesek, ezért a túlfogyasztásból mindenkinek lejjebb kell adni és ez a minimalistább életmód meglásd: Rád is jótékonyan hat.

Egy öko termék…

 • Környezetben hatékonyan lebomlik annak károsítása nélkül.
 • Az alapanyag előállítása, a termék gyártása során sem káros vegyi anyag, sem túlzott tápanyag (vizek algásodása) nem keletkezik be.
 • Hatékony, és sokrétűen felhasználható. Nem kell, hogy tucatnyi flakon díszítse a
  fürdőszobapolcot.
 • Megfizethető.

Mi a tapasztalat ma a boltok polcain?

A klasszikus mosóporokból 100-120 gramm, a mosógélekből 75 ml minimum kell. A ravasz dolog az, hogy a címkék elején jelzett adagolási útmutató ideális laborkörülmények között került megállapításra: éppen hogy koszos 4 kg ruha, lágy vízben. Minden egyéb esetben 2x annyi kell tipikusan lásd: mosókapszulák. Az öko vonalon vannak már jobb megoldások, de sokszor ezek irreálisan drága import termékek (az öko tanúsítás gyakran csak pénz kérdése). Itthon javarészt SLS-sel (5-15%, tehát a hatékonyság kérdéses lehet) készült, színezett mosószerek kaphatóak, ahol az, hogy pl. „aloe verás” a használt szintetikus illatot jelöli csupán… Az SLS pedig hiába lehet kókusz alapú is (is!), az etoxilálás során az olcsóbb alapanyagokban a megengedettnél több etilén-dioxid lehet, és a gyártás során is ez juthat a csatornába, ivóvízbe. Olvasd az apróbetűt!

Vannak azonban jól bevált, olcsó, egyszerű szerek, melyekkel hamar csökkented a flakonok számát és a lehetséges irritatív vegyszerek előfordulását otthon.
TIPP: honlapunkon érdemes feliratkoznod Hírlevélsorozatunkra, ahol végig fogjuk a kezed a
zöldülés útján.

mosomami-175-175.png
MOSÓSZAPPAN

A 20.század elejéig otthon készült abból, ami volt: avas zsír (sertés és marhafaggyú), lúg (a kályhából). Az erősen lúgos szappan aztán bevetésre került a mosástól a fürdésen át hajmosáshoz, takarításhoz is. Ez ma sem az ördögtől való hadművelet – igaz nem olyan csilivili, mint a drogáriákban kapható csillámos vagy mézes-dinnye „illatú” tesók.
TIPP: Az ingek mandzsetta részét, vagy a nyakát mindig dörzsöld be mosószappannal. A szoros
bőrrel való érintkezés szó szerint beledolgozza a természetes zsírt, izzadtságot az anyagba.Ezért kell
picit dörzsölni és a lúgos szappannal előkezelni a makulátlan eredményért. Utána moshatod szokás
szerint. Az igazán profik az öblítéshez citromsavas vagy ecetes vizet használnak.

MOSÓDIÓ, szemes

Mosószappan, ami a fán terem. Ez a gyümölcs a héjában természetes szaponint tartalmaz, ami könnyen kioldható vízzel, a mosás során. Egy vászontasakba, vagy régi zokniba téve 4-5 szem magozott mosódiót 3x is lehet mosni enyhén koszos ruhákat. Így 1 kg mosódió akár 120 mosást is fedezhet. A mosódiót egyébként használják ayurvedikus gyógyításban, magjából olajat is préselnek.
TIPP >> mosódió főzetből készíthetsz univerzális mosó-, és takarítószert.
Hasonló módon érdemes ősszel kísérletezni vadgesztenyével. A vadgesztenye termése tartalmaz
valamennyi szaponint. Gyermektől tartsd távol, mert a termés mérgező!

MOSÓSZÓDA

Ez a jó öreg lúgos por, amiből kicsi is elég. Mos, takarít, súrol, és közben nem okoz környezeti katasztrófát. Nem habzik feleslegesen. Nem illatozik és már a gyermekorvosok is kívülről fújják a nevét és ajánlják: a mosószóda.
Egészen az 1960-as évekig kimérték a mosószódát boltokban. Volt még hozzá mosószappan és ennyi. Aztán a szintetikus etoxilált zsír alkoholok, SLS és társaik átvették az uralmat. Ma már hozzászoktunk, hogy minden habzik, illatos és “intelligens”. Tégy egy próbát a mosószódával. Nem fakítja a színeket és szépen mos. Foltokat nem távolít el, de ahhoz számos más praktikánk van, amire nem megy rá a bőröd és a pénzed sem. Így használd: szórj a ruhák közé 4 evőkanálnyi mosószódát, indítsd a programot. Ha a mosószer adagolóba teszed a szódát, akkor alcsonyabb hőfokon hajlamos nem teljesen feloldódni. Öblítőnek bőven elég az ecetes, illóolajos víz is.

CITROMSAV

Vízkő-, és rozsdaoldó, az ecet „szagtalan” helyettesítője. Makacs vízkőre szórhatod közvetlenül,hagyd állni az enyhén megnedvesített felületen 10-20 percig,és öblítsd le.
TIPP>> szórófejes flakonba higítsd 1:6 arányban vízzel és kész a szaniter tisztítód. Próbáld citrusos illóolajokkal dúsítani.

SZÓDABIKARBÓNA

A szódabikarbóna lúgos, de nem irritáló por. Igazi hűséges barátunk a háztartásban. Áztasd 1 evőkanálnyi szódabikarbóna+ 5 liter meleg víz keverékében függönyeid. Szagtalanít, oldja a zsírt, és a koszt és fehérséget garantál. A szódabikarbóna számomra egyébként afféle univerzális súrolószer. Kertibútort, műanyag gyerekjátékokat, csempét, fugát, egyebeket kitűnően tisztít.

AKTÍV OXIGÉNES fehérítő

Ahogy a nap sugarai nyáron segítik a ruhák száradását és fehéredését, úgy segít az aktív oxigénes fehérítő por. Oxidációs folyamattal éri el, hogy a különféle foltok és a szürkülést előidéző színanyagok eltűnjenek a textíliából.
A por formátumú nátrium perkarbonát vízzel keveredve hidrogén peroxiddá alakul,mely kitűnő fehérítő. Fontos, hogy vagy magas (50) fokon vagy hosszú órákon át áztasd a fehérítésre szoruló anyagot oxis vízben. Így tudja kifejteni hatását.
Mi a baj az optikai fehérítővel? Halogén, mérgező vegyület, mely a szemünket csapja be csupán.

Takarékos tippek

 1. A ruhák szín szerinti előválogatásával elkerülhetőek a meglepetés foltok. A színes ruhák
  szürkíthetik a fehéreket, illetve a pirosak-feketék elszínezhetik a többi anyagot.
 2. Fehér ruhának azok minősülnek, melyen maximum egy pici 2×2 cm-es minta van.
 3. Előkezelés: Nézd meg, nincs-e lerakódás a mosógép dobjában, a csövekben, az ablakon
  (elöltöltős gépen). Tipp>> az ecettel való öblítés segít csökkenteni a vízkő képződést.
 4. Kevésbé koszos ruhaneműk esetén akár a mosószer adag fele is elég lehet!
 5. Használt fürdővízben szinte mindent előáztathatsz-főleg konyharuhát vagy igazán koszos
  ruhaneműt.
 6. A foltokat mindig elő kell kezelni – minél előbb, annál jobb! Szerves foltokra marhaepe
  enzimes szappan, szervetlen foltokra citromsav bevált.

Változtatni sosem késő. Olvasd blogunkat a www.mosomami.hu oldalon.
Kérdezz bennünket, örömmel válaszolunk: info@mosomami.hu

Ha szeretnél még több hasznos bejegyzést olvasni illóolajokról, természetes ápolásról, egyéb természetes megoldásokról, itt találsz www.dianatura.hu/blog Ha engem szeretnél jobban megismerni, ezt nézd meg: Milyen a jó illóolaj? Mire jó az aromaterápia? Ebből az interjúból most kiderül!

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük