Posted on Hozzászólás most!

Neked is fáj minden mozdulat?

Az izületi megbetegedések, elváltozások egész kicsi kortól, az iskoláskoron át, a fiatalokat, fiatal fenőtteket, középkorúakat és idősebb korosztályt egyaránt érintő problémakör. A legtöbb embernek fájt már a dereka, a térde, háta életében. Ugyanakkor meglehetősen kevesen vannak tisztában azzal, hogy a táplálkozás minősége nagyban befolyásolja izületeink egészségét, amit a következő beszélgetésben Dr. Koroknai András is megerősít.

Gondoljunk csak bele: hány orvos neve ugrik be, akinek az arcát meleg szívvel idézzük fel? Sajnos nem sok…

Dr. Koroknai András reumatológus főorvos, a Koroknai Medical vezető mozgásszervi szakorvosa, tulajdonosa, továbbá foglalkozás-egészségügyi szakorvos és sportorvos. Két évtizedes pályafutása alatt betegek ezreit, tízezreit, s azok édesanyját, édesapját, testvérét, leányát, fiát tette boldoggá a szomorú, ugyanakkor precíz diagnózist követő gyors gyógyulással hatalmas szaktudásának köszönhetően. A páciensek elméjébe örökre belevésődött a jóképű doktor neve, akinek életük végéig hálásak lesznek.

Diana(tura):

Amikor belép a páciens a rendelődbe, mindig mosolyogva elébe sietsz, tisztelettel kezet fogsz vele és bemutatkozol. Ez az attitűd az egész Koroknai Medicalt átjárja. (Hangsúlyozom, a szkeptikusok kedvéért: Koroknai Doktor sok-sok évvel ezelőtt a dunaújvárosi „Zöld SZTK” és a Józsefvárosi Rendelőintézet kis rendelőjében pontosan ugyanígy fogadta betegeit.) A legtöbb orvos nem fektet abba energiát, hogy a beteget ne munkaeszköznek tekintse, hanem tudomásul vegye, hogy érez és lelke is van, és esetleg jól esne egy bíztató szó fájdalmai közepette. Hogy van erre energiád? Honnan töltekezel? Mivel töltöd a szabadidődet?

Dr. Koroknai András:

A pályám elején eldöntöttem, hogy nálam nincs egy beteg – a száz, ezer közül -, hanem mindenki A BETEG. Ez a neveltetésemből is adódik, otthon is tiszteletre, emberségre neveltek. Minden beteghez – egészen addig, amíg el nem játssza nálam a tisztességét és becsületét, mert ilyen is van – úgy állok, mintha saját Édesanyámat kezelném. Ehhez azonban el kell fogadnia a külvilágnak a szabályrendszeremet, aminek a legfőbb kritériuma a pontosság, az idő tisztelete. Én egy poroszos típusú, “kocka” ember vagyok, nem tűröm a pontatlanságot és a nem kellő, megfelelő időben történő interakciókat.

Igen, a Koroknai Medicalt is átjárja ez az attitűd, sőt ez a legfőbb elvárásom a munkatársaimmal szemben is. A magánegészségügyben még inkább a minőséget helyezzük előtérbe a mennyiséggel szemben. Ezen egy komplett csapat dolgozik. Törekszünk a maximális betegelégedettségre, ez idáig úgy gondolom, hogy ez sikerült.

Energiát erre kell fordítani! Gondoljunk bele, aki eljön hozzám, bizalmat szavaz nekem, megosztja a fájdalmával kapcsolatos félelmeit, megoldást szeretne. Az a minimális elvárás, hogy embertársamként fogadjam, nekem ez soha nem esett nehezemre.

A szabadidőmet a családommal töltöm, szeretünk utazni. Kedvenc úticélunk Olaszország és nagy szerelmünk a Zemplén. A feleségem és a kislányaim rengeteg energiát adnak, amikor együtt vagyunk. Akkor megszűnik a külvilág.

Diana(tura):

Fel kell tennem a klasszikus kérdést: Miért pont reumatológia? Hogy indult a karriered? Milyen mérföldkövek alakítják pályádat? Mire vagy a legbüszkébb? Mik a terveid?

Dr. Koroknai András:

Ortopédsebész lettem volna, de rá kellett jönnöm, hogy nincs hozzá kézügyességem. Lehettem volna egy középszintű sebész, de a maximalizmusommal az összeegyezhetetlen. Mindenképp a mozgásszervrendszer mellett szerettem volna maradni, így adott volt a reumatológia, aminek egyik része gyakorlatilag a konzervatív ortopédia. Szeretem a komplexitását, szeretek egy-egy összetettebb tünetegyüttesen akár napokig gondolkodni.

A pályámban rengeteg mérföldkő volt: háziorvosi ügyelet, osztályos orvos, osztályvezető-főorvos. Volt egy rövidebb idő, amikor orvosi tevékenységem mellett nyitottam az egészségpolitika irányába, akkor egy kerületi rendelőintézet orvosigazgatója, majd főigazgató főorvosa voltam.

Meghatároztuk feleségemmel azokat a sarokpontokat, amitől szerintünk egy magánegészségügyi rendszer jól működhet, létrehoztuk mozgásszervi magánrendelőinket Dunaújvárosban, majd Budapesten.

Fő célom egy országos Koroknai Medical Mozgásszervi Magánrendelő hálózat létrehozása, de csak és kizárólag az általam felállított alapelvek szerinti működésben. Ez ma nagyon nehéz…Egyáltalán nem pénz kérdése, hanem humánerőforrás kérdés. A szakemberek közül megtalálni azt, aki az én, illetve a Koroknai Medical betegellátási filozófiájával azonosulni tud a gyakorlatban – és nemcsak az elméletben -, nagyon nehéz.

Dr. Koroknai András, aki betege volt, nem feledi a nevét

Diana(tura):

Milyen típusai vannak a mozgásszervi megbetegedéseknek?

Dr. Koroknai András:

Döntően vannak a sérüléses elváltozások, a degeneratív, “kopásos” kórképek és a gyulladások. A „legegyszerűbb” ránduláson, húzódáson túl tehát foglalkozom  gyulladásos megbetegedésekkel, degeneratív elváltozásokkal, mint a meszesedés, kopás. Sokan meglepődnek, de foglakozom felnőttkori lúdtalp, gerincferdülésből adódó problémákkal. Mondhatom azt, hogy kezelek a köztudatban az ortopédiához tartozó megbetegedéseket, nyílván nem operálok. Sokszor hangoztatom, hogy a reumatológia, konzervatív ortopédiaként is felfogható. Csontritkulás kezelésben és sportsérülések kezelésében is otthon érzem magam.

Diana(tura):

Mik a leggyakrabban alkalmazott orvosdiagnosztikai eszközök, amelyekkel nagy biztonsággal azonosíthatóak a betegséget kiváltó okok?

Dr. Koroknai András:

A mozgásszervi betegségek felmérése mindig az alapos kikérdezéssel majd a fizikális vizsgálattal kezdődik. A megállapítottak alapján, ha kell, speciális vérvételt, a panasztól függően ízületi ultrahangot, MRI-t vagy röntgent kérünk.

Diana(tura):

Milyen terápiás eljárások alkalmazhatók a reumatológiában? Melyek azok a problémák, amelyek nagy eséllyel gyógyíthatóak és melyek azok a területek, ahol a tudomány jelenlegi fejlettsége még csak tüneti kezeléssel tudja enyhíteni a fájdalmakat?

Dr. Koroknai András:

Nagyon komplex kérdés, rengeteg újdonság, tanulmány olvasható. Az én elvem az, hogy elsődlegesen a fájdalmat kell csillapítani, ezt követően a beteg sokkal együttműködőbb az oki tényezők feltárásában. Nincs nagy újdonság, a mozgásszervi megbetegedések nagy százalékára a mozgás a megoldás. A reumatológiai megbetegedések nagyon jól karbantarthatóak, viszont meg kell érteni, hogy aki nem akar gyógytornára járni és ennek fontosságát, szükségességét nem kívánja elfogadni, ott nehéz segíteni és terápiát kell váltani. Senkit nem hagyok parlagon, viszont azt tudni kell, hogy egy-egy terápiás periódus akár hónapokig is eltarthat. A páciens gyógyulásához 80-90%-ban az ő kitartása és közreműködése szükséges. Vannak persze kellemes, élvezhető kezelések is, mint a fizioterápia, masszázs, balneoterápia.

Diana(tura):

Jól gondolom, hogy az idősebb korosztály gyakrabban szenved mozgásszervi megbetegedésben? A többi korcsoport mozgásszervi panaszaira mi a jellemző?

Dr. Koroknai András:

Ez egy általános tévhit. Az ember mozgásra lett teremtve, ezzel szemben mozgásszegény életmódot folytatunk. A munkánk monoton, gyakran csak ülő vagy álló, ami a legrosszabb, gyakran féloldalas munkát végzünk. Emellett a táplálkozásunk nem választékos, keveset járunk a természetbe. Ugyanúgy megfordulnak nálam nagy számban a tizen-, huszonévesek, mint a 80 éves korosztály. Rengeteg fiatal szenved gerinc eredetű fájdalmaktól és sok a krónikus gyulladásos megbetegedés is, mint a rheumatoid arthritis, SNSA, sacroileitis.

Diana(tura):

Már évek óta érzékeljük – talán mindenki hallott már róla -, hogy ugrásszerűen megnőtt a számítógépes munkavégzés következtében kialakult teniszkönyök, golfkönyök, ínhüvely-gyulladás, hát- és vállfájdalomról panaszkodó betegek száma. Felütötte-e már fejét a mobiltelefon használatból eredő mozgásszervi elváltozás? Lehet-e rá számítani?

Dr. Koroknai András:

A fentiekből eredő mozgásszervi elváltozások már az életünk részei, itt vannak, rengeteg panaszt okoznak. A mobiltelefon túlzott, vagy helytelen használata nagyon rövid időn belül ínhüvely-gyulladást vagy nyaki panaszokat okoz,de véleményem a legsúlyosabb mellékhatást nyaktól felfelé fejti ki. A számítógépezést, mobilozást kiküszöbölni nem tudjuk, ajánlom az ilyen betegeimnek – főleg nyújtásokat tartalmazó – jógát, pilatest és a nyaki gerinctornát. Magam is jógázom.

Diana(tura):

Hangsúlyozod a táplálkozás jelentőségét. Miért fontos ez a mozgásszervünk egészsége szempontjából? Hogyan befolyásolja az elfogyasztott étel minősége izületeink kondícióját?

Dr. Koroknai András:

Nagyban. Véleményem szerint sosem az elfogyasztott mennyiség, hanem a minőség a probléma. A silány minőségű, tartósítószert, tömegnövelőt, adalékot, mesterséges színezéket tartalmazó élelmiszerek az évek alatt gyakran váltanak ki immunreakciót, okoznak gyulladásos megbetegedést. A rheumatoid artritis, köszvény esetében eleve speciális diéta követendő.

Sajnos a megbízható élelmiszer fogyasztása anyagi és logisztikai kérdés. Előnyben vannak, akik vidéken élnek és a zöldséget, gyümölcsöt termesztenek, ideális esetben a baromfit is maguk nevelik.

Diana(tura):

Az elmúlt 20 évben sok minden változott: előre nem látható módon feldúsult az elektroszmog, új étkezési és életmódbeli szokások alakultak ki, új ételek, mozgási lehetőségek, trendek születtek. Két évtizedes pályafutásod alatt megfigyeltél-e változást a betegségek típusában, gyakoriságában ami feltehetőleg az életmód megváltozásának köszönhető?

Dr. Koroknai András:

Természetesen igen. A krónikus gyulladásos megbetegedések egyre fiatalabb korosztály esetén is gyakorivá váltak.

Rengetegen dolgoznak az építőiparban, termelő szektorban, ahol túlzottan és aránytalanul terhelnek egy-egy ízületet. Rengeteg az új sportág, fitness és aerobik trendek, viszont legtöbben egyedül, tapasztalat nélkül vágnak bele vagy nem megfelelő edzéstervet követnek. Ebből adódóan megsokasodott a „hobby” sportsérüléssel hozzám fordulók száma.

Diana(tura):

A reumatológia azért izgalmas területe az orvostudománynak, mert nem elég csak egyetlen szervet vizsgálni, hanem az ember egészét kell tanulmányozni a helyes diagnózis felállításához. Jól mondom?

Dr. Koroknai András:

Igen. Szeretem, hogy minden, mindennel összefügg, ezért is váltottam és tettem le a voksom a magán-betegellátás mellett. Itt van idő elmélyülni, gondolkodni.

Diana(tura):

Olyan is előfordult már betegeddel, hogy gyógyszer és recept nélkül lépett ki a rendelőd ajtaján „csak” egy gyógytorna-beutalóval a kezében. Nem szúrod meg az első fájdalomra szteroiddal, ha látsz más megoldást. Mely esetekben hatékonyak kizárólag a különböző fizikoterápiás kezelések és mikor szükséges a gyógyszeres alapú kezelést alkalmazni?

Dr. Koroknai András:

Azért vannak szigorú szakmai protokollok, de ahol van mozgástér, ott minden esetben a beteg élethelyzetét, munkáját, financiális és egyéb körülményeit mérlegelve a beteggel együtt próbálom meghatározni a kezelési tervet. Én hiába akarom a gyógytornát, ha a beteg előreláthatóan egy alkalommal fog eljönni. Nekem az nem siker. Ahhoz, hogy ráérezzek, hogy kinél mi fog működni, kit mivel lehet meggyőzni, ahhoz a beteg bizalmába kell férkőznöm.

Diana(tura):

Vannak bizonyos helyzetek, amikor a gyógyszeres kezelésre nincsen, vagy erősen korlátozott a lehetőség, például egy kismama esetében, vagy olyan páciens jelenik meg a rendelőben, aki örömmel kipróbálna természetes gyógymódot fizikoterápiával, vagy balneológiával karöltve, mielőtt fejest ugrana a klasszikus medicinába.

Nyitott vagy alternatív vagy komplementer gyógymódként az aromaterápia alkalmazására a reumatológiában? Eljátszanál-e a gondolattal, hogy a Koroknai Medical falain belül aromaterápiás tanácsadás működjön? Az aromaterapeuta csakis az orvossal együttműködve tud hatékonyan működni, mivel a diagnózis felállítása minden esetben az orvos feladata.

Dr. Koroknai András:

A csapatom tagjai és egyre inkább magam is egyre inkább nyitottak vagyunk. Az „alternatív”, „ősi”, „holisztikus”, „spirituális”  jelzőket nem szeretem. Megoszt, eltántorít, klikkesít.

A Koroknai Medical fő célja, hogy terápiás tekintetben perszonalizáljunk, a sémákat mellőzni szeretném. Ha a gyógyuláshoz, hosszú távú megoldáshoz valakinek autogén tréningre, illóolajokra, akupunktúrára, Kinesio Tape-re van szüksége, naprakészek vagyunk, segítünk. Azt azonban látni kell, hogy ki az, aki ebbe az irányba terelhető.

Az aromaterápia kiváló segítség lehet lazításhoz, relaxáláshoz, inhaláláshoz, ugyanakkor itt is fontos az ellenőrzött magas minőség.

Dianatura:

“Aki ebbe az irányba terelhető”, örülni fog ennek a kis összeállításnak, amiben összeszedtem azokat az illóolajokat és növényi olajokat, amelyek remek eredményekkel alkalmazhatók reumatikus megbetegedésekben, ahol méregtelenítés (keringésfokozás), gyulladáscsökkentés és fájdalomcsillapítás a feladat:

 • Ciprus (Cupressus sempervirens): antireumatikus hatás
 • Kúszó fajdbogyó (Gaulteria procumbens): reumatikus probléma, izomfájdalom, izomgörcs, izületi gyulladás
 • Borsmenta (Mentha piperita): keringésfokozó, hűsítő, fájdalom- és gyulladáscsökkentő
 • Közönséges boróka (Juniperus communis): antireumatikus
 • Virginiai boróka (Juniperus virginiana): izületi bántalom!
 • Olasz szalmagyopár (Helicrysum italicum): óriási gyulladáscsökkentő
 • Bazsalikom (Ocimum basilicum): sokizületi gyulladás
 • Tárkony (Artemisia dracunculus): izomgörcs, isiász
 • Orbáncfű macerátum (Hypericum perforatum): gyulladás- és fájdalomcsillapító
 • Kalabafaolaj (Calophyllum inophyllum): gyulladás- és fájdalomcsillapító, regeneráló

Kitűnő olajkeverékek állíthatók össze a következő mozgásszervi elváltozások esetén:

 • izületi gyulladás
 • sokizületi gyulladás
 • isiász
 • lumbágó
 • izomgörcs
 • izomláz
 • izomfájdalom
 • izomgyulladás
 • teniszkönyök
 • golfkönyök
 • ínrándulás
 • izületet érintő sérülés
 • ütés
 • zúzódás

A megfelelő illóolajok összeválogatásához örömmel segítek: info@dianatura.hu e-mail címen!

Diana(tura):

„ A betegség mélyebb jelentése abban áll, hogy végre ráébredjünk, mire akarja ráirányítani figyelmünket. Egész lényünket felszólítja, hogy kövessük a józan ész szavát, változtassunk jelen létünkön, amíg nem késő. Igazi gyógyulást tehát nem a tünetek megszüntetése hozhat, hanem a belső harmónia zavarának felismerése és megszüntetése.” (Kurt Tepperwein: Mit árul el a betegséged?)

Erről mit gondolsz?

Dr. Koroknai András:

Nagy bizonyossággal van alapja. Tény, hogy a stresszhelyzet, a trauma, a hosszútávú döntésképtelenség fokozza az ún. “túlfeszüléses” tüneteket, az izom állandóan tónusban van és fájdalmat okoz. Vizsgálati keretek között az ilyen jellegű hátteret korlátozottan van lehetőségem felmérni, ehhez a páciens nyitottsága is kell.

Diana(tura):

Hol találhatnak meg Téged a betegek?

Dr. Koroknai András:

Dunaújvárosi vagy budapesti mozgásszervi magánrendelőmben fordulhatnak hozzám. Bővebb információt a www.koroknaimedical.hu oldalon olvasható.

Diana(tura):

Nagyon köszönöm, hogy elfogadtad a kérésemet, és egy ilyen izgalmas interjúnak vetetted alá Magad! További sikereket, fejlődést kívánok a szakmában és boldogságot leánykáid és feleséged körében!

Az illóolaj-keverékekkel kapcsolatos kérdésekkel keressetek bátran!

Ha tetszik, kérlek oszd meg barátaiddal is!

Iratkozz fel a hírlevélre! Sok érdekességről kapsz első kézből hírt természetről, bőrápolásról, testápolásról, lélekápolásról, aromaterápiáról, illóolajokról!

Találkozzunk Dianatura Facebook oldalon is! Ott még több természetes dolog kerül elő a tarsolyomból! Keress egyedi kérdésekkel is bátran! Itt engem is megismerhetsz, itt pedig a velem készült interjút olvashatod!  Kapcsolatba léphetsz velem ezen az e-mail címen: info@dianatura.hu. Várlak szeretettel!

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük