Posted on Hozzászólás most!

Van-e összefüggés a DIY jelmez és az illóolaj között?

Dübörög a farsang időszaka. Már vízkereszt óta. De idén kivételesen rövid ideig tart: február 13-án vége lesz. S ha farsang, akkor természetes, hogy egy anyukának előbb vagy utóbb, de szembe kell néznie a jelmezkészítés megtisztelő, ám legtöbbször könnyűnek igazán nem mondható procedúrájával. 

Farsang anno

Én sohasem vásárolok jelmezt. Akárhogyan is, de valamit ráeszkábálok a gyerekre. Gyerekkoromban annak is hangulata volt, hogy kitaláltuk, minek szeretnénk beöltözni, aztán az egész család összefogott, hogy összehozzunk valami vállalható jelmezt, ami valamelyest azért fel is ismerhető és a gyermek is örömmel forgolódik benne farsang napján. És még azok a szülők is megoldották eme nemes feladatot, akiket különösebb kézügyességgel nem áldott meg az ég. Megoldották, mert örömet akartak szerezni a gyermeküknek! Ha anyuka nem tudott varrni, sebaj nagynéni tudott! Vagy anya beöltözött apának, apa meg anyának! Na, ehhez meg aztán ötletességen kívül más egyébre nem volt szükség és sokat nevettünk a vicces ruhacserén, meg anya rajzolt borostáján! Anno volt értelme a jelmezversenyeknek is, amivel nem csak kézügyességet, hanem ötletességet, elmésséget is jutalmaztak.

Réges-régen egy kislány Hókirálynő az ovis farsangi bálon
(természetes, hogy DIY jelmezben!!! – alapanyagok: lepedő, alufólia, vatta, kartonpapír, tű, cérna és a vágy, hogy örömet okozzál!)

Farsang ma

Mára ez elmúlt. Nem sok ráció van a jelmezversenyben a kölcsönzött és a hiper-szupermarketekben vásárolt holmik között. Mind egyforma. De miért nem állunk meg egy kicsit és ötletelünk együtt csemeténkkel, hogyan is oldjuk meg a bádogember pocakját? Vagy az oroszlán sörényét? Esetleg a kakas taréját? A csibe lábát? A pingvin csőrét? Nem érünk rá semmire, rohanunk, sietünk. De tulajdonképpen hova is? Pedig izgalmas a gyerekkel együtt elkészíteni a jelmezét és a gyerekek hihetetlen ötletgazdák szárnyaló képzeletük határtalanságában! Végtelen hálásak és aztán büszkén viselik a család munkáját! Csak figyelj oda rá! Ne legyints az ötletén, ami sokszor egyszerűbben kivitelezhető, mint első hallásra gondolnád!

DIY jelmez és illóolaj, hogy is van ez?

S hogy ne hazudtoljam meg önmagam, tavaly még egy kis geránium illóolajat is segítségül hívtam a jelmez-készítéshez! 🙂 Mert az én akkor nagycsoportos Megfontolt Leánykám persze, hogy nem Anna-Elza-Szépség akart lenni! De nem ám! Hanem űrhajós! (Akkoriban tombolt a Csillagrendszerünk iránti tudásvágy benne.)  De ezen annyira nem is kell meglepődni, mert anno anyja sem királylánynak öltözött azon a bizonyos nagycsoportos farsangon, hanem boszorkánynak…, az almák manapság sem hullnak túl messzire a fájuktól, nem igaz? No, de vissza az illóolajhoz!

Az asztronauta hölgy DIY jelmezben

Geránium (Pelargonium Asperum Egypt) illóolaj

A geránium a női illóolajak egyike. Egy hatalmas rózsaszín virágcsokor habos-babos csipkedíszekkel! Ha képes vagy lazítani, szeretni fogod ezt az illatot! Gondoskodás, anyaság.

  • Nyugtató, eloszlatja a kommunikációval kapcsolatos félelmet. Afrodiziáló.
  • Fantasztikus a vérzéscsillapításban, erősítő, tonizáló hatású.
  • A női gombafertőzések gyógyításában élen jár mert eredményes gombaölő hatású, sebgyógyító és fájdalomcsillapító is!
  • Csodálatos bőrszépítő, sejtregeneráló olaj, javítja a hajszálerek és visszerek rugalmasságát!

Geránium, más néven rózsamuskátli – fantasztikus gombaölő

De ezúttal nem bámulatos mentális és fizikai hatásának hódoltam. (Remélem, nem kárhozok ezért el…- de talán nem, hisz’ a gyermekemért tettem!)

Hanem transzferálásra használtam.

A transzferálás egy olyan kézműves technika, amivel számos felületre (fára, textilre, bőrre, stb.) tudok átmosni, átoldani előzőleg (tükörképpel) kinyomtatott figurát, szöveget… tulajdonképpen bármit. Az illóolaj feloldja a festéket, és egy kanál segítségével átnyomogatjuk a kívánt felületre.

Transzferálás illóolajjal

Az lepedőből készült overált háromszor kellett kiszabnom és összevarrnom, mert nem sok gyakorlatom van a szabásban, sem a szabásminta készítésben. A világító sisak papírmasé technikával készült két héten át, minden nap újabb réteggel nyerte el végső formáját. A villanyszerelési munka Apa szaktudását dicséri! A holdjáró csizma szivacsból állt össze… nem volt egyszerű, de megérte az elismerő tekintetekben úszó Megfontolt Leánykám visszafogott, ám elégedett mosolyát látni.

Ugyanazon az évben Bátor Legénykém, aki azon túl, hogy gazda lesz “bácsi korában”, farsangon egy derűs, korán kelő, kukorékoló, kiskakas szerepet öltött! Nagyon büszke kakas vált belőle! Anyagmaradékokat öltögettem pólóra, nadrágra. Kaparójaként egy pár gumikesztyű megtette! A csőréből nem hiányozhatott a finom falat sem!

Kapirgáló Egyed

Hogy az idei év milyen jelmezek készítését szánja nekem, még rejtély (holott nyakunkon az időpont), mert édes gyermekeim minden héten újabb ötlettel állnak elő… 🙂

Ha tetszik, kérlek osszátok!

Iratkozz fel a hírlevélre, jobb oldalon fölül teheted meg! Sok érdekességről kapsz első kézből hírt természetről, bőrápolásról, testápolásról, aromaterápiáról, illóolajokról!

Találkozzunk Dianatura Facebook oldalon is! Ott még több természetes dolog kerül elő a tarsolyomból! Keress egyedi kérdésekkel is bátran! Itt engem is megismerhetsz, itt pedig a velem készült interjút olvashatod! Várlak szeretettel!

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük