Gondolataim az aromaterápiáról

„A gyógyszereket a földből adja az Úr és az okos ember nem veti meg őket.”

Szentírás, Sirák fiainak könyve 38:4

Az aromaterápia egy eszköz, egy lehetőség a modern gondolkodó számára, amivel helyreállíthatja teste és lelke megbillent harmóniáját, amivel gazdagíthatja az öngyógyítás és szépségápolás hétköznapi eszköztárát, amivel kedvezően befolyásolhatja hangulatát, amivel javíthat élete minőségén, amivel könnyen megoldás nyerhető az egészségmegőrzés és visszaállítás területén.

Az aromaterápia a növényekből nyert illóolajakon keresztül fejti ki hatását. S az illóolaj pedig nem más, mint… mint minden. Minden, ami a növénnyel rövidke élete során történt: benne van a nedvesség, amitől a növény szárba szökött, benne a föld, amiből az kinőtt, benne a gondoskodó gazda keze munkája, benne minden Napsugár, ami őt babusgatta, minden Holdvilág, tölte és fogyatkozás, amiből töltekezett hónapról-hónapra. Benne van a mindenség, benne az univerzum, benne a lényeg. Ez a lényeg az oka annak, hogy kémcsőben sohasem lehetséges előállítani a természetes illóolajat, ami terápiás hatással bír, és szebbé varázsolja az életet. A mi életünket, a Te életedet, az én életemet… Az életből lett s életté lesz. Egy egyszerű körforgás, aminek a középpontjában az élő, érző és félő gondolkodó ember áll. Valljuk be, az illóolajok mit sem érnének az ember nélkül, nélkülünk, akik tisztelettel, bizalommal és rajongással nyúlunk feléjük.

Talán nem túlzás azt állítani, hogy az illóolajokon kívül nem létezik olyan szubsztancia a világon, ami ilyen sokrétű képességgel bírna. Átkarolja a testet, hogy aztán felemelje a lelket. Kémiai összetevőit a kémcsöveket vizslató egzakt mérési eredmények halmazait számolgató tudósok sem vitathatják el. A lélekre gyakorolt hatása pedig gyorsan utat tör magának még a legszkeptikusabbakat is lábról levéve… Hinni sem kell benne. Anélkül is “működik”.

Az aromaterápiára azt mondani, hogy egy holisztikus gyógymód… igaz. De aki belecsöppen, az nem egy gyógymód mellé teszi le voksát, hanem választ életmódot,  tanul alázatot, megbecsülést, gyakorol önkritikát, elfogadást, türelmet, hitet, közelebb kerül önmagához és megtanul szeretni.

Üdvözöllek az aromaterápia világában!

Engedd meg, hogy én legyek az idegenvezetőd!

Dr. Takács-Tóth Diána

vegyész, a gyógyszertudományok doktora
okleveles aromaterapeuta
natúr kozmetikum készítő
diana.takacstoth@herbatherapy.hu
blogger: www.dianatura.blog.hu