Posted on Hozzászólás most!

Vadgesztenye, a magyar mosódió

“Itt van az ősz, itt van újra” sárgulnak a falevelek és érik a dió, szőlő, körte, alma és a vadgesztenye! A várva- várt vadgesztenye! Hónapok óta sóvárgok utána.. mert a vadgesztenye olyan dolgokat tud, de olyat… amire mindannyiunknak szüksége van!!!

Ki ne ismerné gyerekkora óta az ősszel termő vadgesztenyét. Emlékszem, gyerekkoromban zsákszámra gyűjtöttük az óvodából hazafelé menet. Aztán az óvodába bevittük, és a több mázsa gesztenyét eladták, az ára a kirándulás költségeit kurtította.

Persze gesztenyebabák is készültek. Ezt a szokást azóta is őrzöm és immár a gyerekeimmel készítjük el évről-évre a kipikopikat!

 

Akkoriban nem igazán foglalkoztatott, vajon mit kezdenek a rengeteg gesztenyével. Kizárólag a gyűjtögetés kielégítette gyermeklelkem vágyát!

Mostanra sok mindenre fény derült, és összeszedem egy csokorba!

Nézzük, mire jó a vadgesztenye?

A vadgesztenye leveléből, kérgéből és magjából is vonnak ki értékes hatóanyagokat (eszcin, flavonoidok, proantocianidok, katechin cserzőanyagok, oxikumarin-glikozidok).

  1. Az eszcin csökkenti a kis erek áteresztőképességét, és megszűnteti a szövetekben lévő folyadékfelhalmozódást. Kiválóan alkalmazható krónikus vénás panaszok, így a lábakban fellépő, visszértágulat okozta fájdalom, nehézségérzet, duzzanat, valamint aranyeres bántalmak csillapítására szolgálnak.
  2. Izomzúzódások, fagyási sérülések és vérkeringési zavarok elleni bedörzsölőszerek és fürdők alkotórésze.
  3. A kérgéből nyerik az eszkulint, amelyet UV-B elnyelő tulajdonsága révén fényvédő krémekben használnak.
  4. A leveleket és a virágokat hagyományosan reumás bántalmak enyhítésére alkalmazzák.
  5. Szaponin-tartalma miatt méltán elnyerte a magyar mosódió elnevezést! A durvább szennyezéseket nem fogja kiszedni a ruhából, mint kávé, vörösbor és olajfolt, de az átlagos szennyezettségű ruha tiszta lesz tőle!

Miért használjak vadgesztenyét mosáshoz, ha mosóport, mosódiót is használhatok?

  • Mert annyira gazdaságos, hogy INGYEN van! Csak össze kell gyűjtögetned ősszel!
  • Környezetbarát: mert nem több ezer kilóméterről szállítják kis országunkba, rengeteg üzemanyag égéstermékével szennyezve bolygónkat!
  • Mert működik!

Hogyan kell vadgesztenyével mosni?

Négy részbe vágod a gesztenyét (kb. 5-6 db), textilzsákba kötöd, a mosógép dobjába teszed a ruhák közé és indulhat a mosás!

Hatékonyabb, ha lereszeled! A 6-8 db gesztenyéből lett reszelvényt 1 l forró vízben főzd, kb. 10 percig. Szűrést követően palackba töltheted. Kb. 1 dl-nyit használj egy mosáshoz! A maradékot tedd hűtőbe, mert hamar megromlik!

 

Ha tetszik, kérlek osszátok!

Iratkozz fel a hírlevélre, jobb oldalon fölül teheted meg! Sok érdekességről kapsz első kézből hírt természetről, bőrápolásról, testápolásról, aromaterápiáról, illóolajokról!

Találkozzunk Dianatura Facebook oldalon is! Ott még több természetes dolog kerül elő a tarsolyomból! Várlak szeretettel!

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük