Posted on Hozzászólás most!

A bálna hányása aranyat ér?

A bálna hányása aranyat ér? Mi illatozik évekig? Mi a mósusz? Mi köze van a cibetmacskának az illóolajokhoz? Illóolajat tényleg csak növényekből nyerhetünk?

Mi is az illóolaj? A növények esszenciája: zsíroldékony, erősen koncentrált hatóanyagokban, élettani és mentális hatású, mindig jellegzetes illata van és meglehetősen illékony.

Gondolnád, hogy állatokból is vonnak ki illóolajokat? Bármilyen meglepő is, de így igaz!

Emlősökből: az ámbráscettől ered az ámbra, a cibetmacska választja ki a civetont és a pézsmaszarvasnak köszönhetjük a mósuszt. Mindhárom kivonatot a parfümkészítésben használták. Inkább a múltban, köszönhetően az állatvédelem egyre nagyobb térhódításának. Ma már az illatok szintetikus változatát használhatják – hivatalosan.

Ámbráscet

Az ámbra szilárd halmazállapotú anyag, az ámbráscet belében alakul ki. Valószínűleg az elfogyasztott puhatestűek (tintahal, mósuszpolip) szervezete által kiválasztott mósusz halmozódik fel az ábráscet belében. Nem tudják azonban, hogy a folyamat normális-e vagy kóros; egyes vélemények szerint csak a beteg állat belében képződik ámbra. Az ámbra a középkorban értékes orvosság, később illatszer volt. Az állat belében kiválasztódott ámbrát korábban gyógyító csodaszernek hitték. Keleten főleg fűszerként használják, nyugaton pedig finom parfümök illatanyagának rögzítésére szolgál. A friss ámbra lágy állagú, színe fekete, szaga kellemetlen, de napfény, levegő és tengervíz hatására megkeményedik, elhalványul, és kellemes illatúvá válik. Sok országban, különösen a Bahama-szigeteken partra mossa a tenger, de megtalálták már elfogott bálnák testében, vagy szabadon lebegve a tengeren is. A darabok rendszerint kicsik, de találtak már 418 kilósat is.

Három kilós ámbra 35 millió Forintot ér

Pézsmaszarvas

Nevüket a hímek prosztatájában termelt szemcsés váladékról (pézsma) kapták, mely az ivarszerv és köldök között elhelyezkedő pézsmazacskóban (“hüvely”) gyűlik össze- feromonokat tartalmaz, amelyeknek a párkeresésben van nagy szerepe (a hím szarvas évente mindössze 150 grammot termel belőle)
Egyes tudósok szerint az emberi feromon, a tesztoszteron illatára hasonlít, ezért embereknél is vágyfokozó hatású.

Szibériai pézsmaszarvasnak agancs helyett agyara van

Parfümök illatosítására kb. 5000 éve használják, keleten számos hagyományos orvosság összetevője (becslések szerint csaknem 400 koreai és kínai gyógyszer alapanyaga).
Gyógyászati hatása:
Használják idegrendszeri panaszok, keringési- szív és tüdőbántalmak, valamint potenciaproblémák kezelésére.

A friss mósusz balzsamszerű, vörösesbarna anyag, amely levegő hatására kiszárad, színe egyre sötétebb lesz.Tartós illatát a muszkonnak köszönheti, ami alkoholban jól oldódik.

Mósusz sokszorosa az arany árának!

Vadászata 1979 óta szigorúan tilos, védett állat. Annak ellenére, hogy a parfümipar ma már nem használja csak a szintetikus formáját (fehér pézsma), a szarvasok vadászata sajnos nem szűnt meg. Afrodiziákumként még ma is nagyon keresettek a belőle készült termékek (annak ellenére, hogy a nemi hormonmirigy szekrétumából készült tinktúra megfizethetetlenül drága, ára sokszorosa az arany árának!

Ez a legtartósabb illatanyag valamennyi parfümösszetevő között- zsebkendőre tett egyetlen csepp is évtizedekig (!) illatozik. Csökkenti a hozzáadott anyagok párolgási sebességét, így növelte az illatanyagok tartósságát a parfümökben (fixatívum).
Érdekesség, hogy egyes muzulmán mecseteknél, a kövek közé tett habarcsba mósuszt kevertek, amely napsütés hatására ontotta pazar, fényűző illatát.

Cibetmacska

A múltban az afrikai cibetmacskát gyakran tartották végbélmirigyük váladékáért. A mirigyváladék, a „civet” (civeton) megfelelő hígításban parfümalapanyag volt, az ókortól többé-kevésbé napjainkig számtalan illatszer alapanyaga, mirigytáskába (cibettáskába) gyűjtik. A cibet zsírnemű, mósuszillatú, kesernyés ízű, frissen fehér, később megsárgul és megbarnul. Kezdetben szivacsos, de a levegőn megszárad. A legértékesebb cibetet az ázsiai cibetmacska szolgáltatja. Ennek az alapanyagnak fontos szerepe volt Európa, Észak-Afrika és a Közel-Kelet gazdaságában. Mára a civet kereskedelme jelentősen visszaesett.

Cibetmacska jól bírja a fogságot

Nem illóolaj,de erősen kötődik a cibetmacskához a világ legdrágább luxuskávéja, a Kopi Luwak. Ugyanis a cibetmacska emésztőrendszerében fermentálódik.  A cibetmacskák a kávéfákon élnek és a legérettebb piros kávészemekkel táplálkoznak. A kávészemek végéghaladnak a macska bélrendszerén, majd az ürülékén keresztül távoznak. A meg nem emésztett kávébabokat az ürülékből összeszedegetik és pörkölik…. Az rejtély, hogy erre hogyan jöttek rá, de a szumátrai lakosok ennek köszönhetik a hírnevüket!

Egy kiló cibetkávénak 130 ezer Forint az ára

Nos, sem ámbrából, sem pézsmából, sem pedig civetből nem készítettem semmilyen natúr kozmetikumot, sem kenőcsöt, sem krémet, sem szappant, de még parfümöt sem. 🙁 Viszont kimondhatatlanul kíváncsi vagyok az illatukra! Mert még csak nem is szagoltam…

Forrás:

  • www.tankonyvtar.hu
  • www.illatpiramis.blogspot.hu,
  • https://en.wikipedia.org/wiki/File:Siberian_Musk_Deer.jpg
  • http://www.erdekesvilag.hu/a-vilag-legdragabb-kaveja-kopi-luwak/
Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük