Posted on Hozzászólás most!

Az a híres-hírhedt PACSULI…

Kinek nem a Húsvéti kölni borzasztóan émelyítő harsány illata jut eszébe a “pacsuli” szó hallatán? Ezt csupán egy téves rögzülés okozza, amit kiknek is köszönhetünk? Micsoda valójában a “pacsuli”?

A pacsuli (Progostemon cablin) lágyszárú gyógynövény,vagy félcserje. Malajzia, India és Indonézia az őshazája, manapság Dél-Kelet-Ázsiában és Brailiában fordul elő.
A meleg, trópusi klímát kedveli. Kinyerési mód: A levágott növényt száraz felületre helyezik, majd gyakran forgatva kiszárítják- ezután fonott kosarakba téve megerjesztik, majd vízgőz desztillációval nyerik ki belőle a sűrű, sötétzöld (barnás) olajat, melynek illata balzsamos, édeskés, fás, földes, kissé mentás, nagyon egzotikus illatú olajat, ami a finomparfüm ipar egyik legfontosabb alapanyaga.

Illóolaj-történelem

Európa a hódító Bonaparte Napóleonnak köszönheti, aki Egyiptomból többek között néhány pacsuli illatú kasmír kendővel tért vissza francia honba. A kellemes illattal átitatott kelme elriasztotta a rovarokat és a molylepkéket- a csodás illatszer eredete azonban sokáig titok volt.

A pacsulit Bonaparte Napoleon-nak köszönhetjük

Az európaiak egészen addig Egyiptomból, Indiából importálták az olajat, amíg 1837-ben Manuel Blanco fel nem fedezte a titokzatos szer kilétét, előállítási lehetőségeit. Ezzel megnyílt a lehetőség a pacsuli azóta is töretlen diadalmenete előtt.
A viktoriánus kor egyik legkedveltebb illatszere lett. Nehéz parfümök és potpourri-k összetevőjeként volt főként használatos.

Reneszánsza a 60-70-es években volt, a hippi mozgalom idején. Dohányboltokban a marihuána illatának elfedésére szolgált, a hippik pedig erősen szintetikus, sok pacsulit tartalmazó olcsó parfümökkel próbálták az átmulatott, mosdatlan napok nyomát eltüntetni.
Ez nyilván nem tett jót a pacsuli hírnevének- ma is sokan pejoratív jelzőként használják nevét a “nem szeretem (büdös/közönséges/olcsó/erőteljes/harsány stb.) parfüm” szinonimájaként.

A hippik silány minőségű szintetikus pacsulit használtak

Indiai vonatkozása miatt a Krisna mozgalom követői között a mai napig nagy népszerűségnek örvend.
Füstölő formájában is kapható! Az ezotéria szerint pénzvonzó hatása van! forrás

A pacsuli illóolaj aromaterápiás javallatai

  • Nagyon jó értonikum: erős tisztító hatással van az érrendszerre!
  • Bőrgyógyító hatása különösen akkor érvényesül, ha lelki okok állnak a háttérben.
  • Erősíti az immunrendszert.
  • Csökkenti az allergiára való hajlamot.
  • Vidító, kedélyjavító.
  • Afrodiziáló hatása feromonjellegének köszönhető.
  • Óriási segítség a fogyásban: megfékezi az étvágyat.
  • Forrás: Gudrun és Peter Germann: Az aromaterápia növényei

RECEPT

Nyugtató keverék

1 csepp pacsuli

2 csepp bergamott

2 csepp levendula

Az illóolajak keveréke nyugtatólag hat az idegrendszerre!

Forrás: Gudrun és Peter Germann: Az aromaterápia növényei

 

Osszátok meg, ha tetszett! 🙂

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük