Posted on Hozzászólás most!

Az Orr és az orr (I. rész)

Szeretjük az illatokat! A karácsony közeledtével a mézeskalács aromáját, nyáron a levendulamező illatát, tavasszal az akácos odorát, a mezőn a frissen vágott fű szagát, télen a meleg páráját… de vajon minden ember ugyanúgy érzékeli az illatokat?

Az ember 10.000 illatot képes felismerni. De az illatok érzékelésének képessége nagyrészt kihasználatlan: a legjobb szaglóképességgel rendelkező emberek is legfeljebb 1000-3000 illatvariációt képesek megkülönböztetni. Az átlagos szaglóérzékű emberek ezzel szemben csak 30-40 illatot ismernek fel! A szaglás képessége fejleszthető, csak szaglás, akarom mondani gyakorlás kérdése! 😉

Az Orr

Ők legjobb szaglóképességgel rendelkező emberek, akik otthonosan forognak az illatok világában! A parfümipar magas fizetségért foglalkoztatja őket. Egyetlen magyar parfümőr napjainkban: Zólyomi Zsolt, aki a híres Versailles-ban tanulta a szakmát és az Erzsébet téren van parfümériája!

Az orr

Kapu az illatokhoz! Az orrnyálkahártya szaglósejtjeinek szőröcskéi elektromos impulzusokká alakítják az illatanyag kémiai ingereit. Ezek az impulzusok, mint a villám, közvetlenül az agy limbikus rendszerébe futnak be. Ez a rendszer az agytörzzsel van összefüggésben, ami az érzések: éhség, szomjúság, szexualitás, hideg, meleg érzések központja. Az agy ebben a részében neurotranszmitterek (hírvivő anyagok) aktiválódnak, melyeknek szerteágazó funkcióik vannak. Ide tartoznak a szerotoninok, más néven boldogsághormonok, melyek felszabadulásával javul a kedélyállapot! Ezt a hatást tapasztalhatjuk citrom illóolaj szaglásánál!

A két agyfélteke különbözőképpen reagál az illatok keltette ingerekre: a bal agyfélteke a tárgyilagos információkért felel, míg a jobb agyfélteke a kreativitás testőre. Ez EEG (elektroencephalogramm)-vel is jól nyomon követhető: a citrom és a limetta a bal agyféltekében fokozza a koncentrációt, ugyanakkor a tonkabab és benzoé a bal agyféltekében ösztönzi a kreativitást.

Ha orrunkhoz tartjuk az üvegcsét, de nem érezzük az illatát, az illatok akkor is hatással vannak ránk, ha eljutnak az illatmolekulák az orrnyálkahártya szaglósejtjeinek szőröcskéihez.

Szaglásgyengeség

Ha a szaglásgyengeség mögött nem fizikai probléma áll, akkor a tapasztalatok azt mutatják, hogy ha kizárjuk életünkből a szintetikus illatokat, és helyette természetes illóolajokkal illatosítjuk magunkat és a környezetünket is, a szaglás könnyen visszatér a következő illatkeverék alkalmazásával:

Citrom illóolaj (Citrus limonum ze.) 1 ml

Majoranna (Origanum majorana) 1 ml

Borsmenta (Mentha piperita) 0,5 ml

Sárgabarackmagolaj (Prunus armeniaca) 2,5 ml

Alkalmazás: A keverékből naponta 2×3 cseppet oszlass el a solar plexuson (köldök fölött) és 1-1 cseppet a csukló belső felén majd az illatot mélyen lélegezd be!

Mindig ügyelj arra, hogy kizárólag minőségi illóolajat használj, mert a szintetikus, hígított, hamisított illatolajoktól aromaterápiás hatást ne várj és sajnos rosszullétet és fejfájást is kiválthatnak!

Ha tetszik, kérlek osszátok!

Iratkozz fel a hírlevélre, jobb oldalon fölül teheted meg! Sok érdekességről kapsz első kézből hírt természetről, bőrápolásról, testápolásról, aromaterápiáról, illóolajokról!

Találkozzunk Dianatura Facebook oldalon is! Ott még több természetes dolog kerül elő a tarsolyomból! Keress egyedi kérdésekkel is bátran! Itt engem is megismerhetsz! Várlak szeretettel!

Forrás:

Gudrun és Peter Bergman: Az aromaterápia növényei

Feller Adrienne – Tobai Ágota: Aromareneszánsz

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük