Posted on Hozzászólás most!

Miért jó az, ha egy termék pálmaolaj-mentes?

Egyre több helyen bukkan fel a pálmaolaj-mentes, PALM OIL FREE felirat a legkülönbözőbb termékek csomagolásán. Mi jelentősége van ennek? Az emberi szervezetre gyakorolt hatása áll a háttérben? Vagy valaki, esetleg valami más miatt kerülendő a pálmaolaj használata?

A pálmaolaj egészségre gyakorolt hatásával kapcsolatban nemcsak a közvélemény oszlik meg, de megfelelő kutatási eredmények hiányában a szakmai állásfoglalás sem egyértelmű. Egy időben még gyógyerőt tulajdonítottak neki, aztán ellenkezőjéről röppentek fel a hírek! Ennek a kérdésnek a taglalásába nem fogok bele, nem én leszek, aki kifésüli az összegubancolódott szálakat. Itt és most egy egészen más dologra szeretném felhívni a felelősen gondolkodó Olvasóim figyelmét, ami nem más, mint az esőerdők és orangutánok védelme!

A kihalás szélén állnak az orangutánok

De ne szaladjunk ennyire előre: mi is a pálmaolaj?

A pálmaolajat az olajpálma termésének vastag húsából nyerik sajtolással, minek eredménye egy csodálatos pirosas színben játszó olaj, amit jelentős karotinoid-tartalmának köszönhet! A zsíron, zsírsavakon kívül E-vitamint, karotinoidokat, fitoszterineket, fenolos komponenseket, valamint foszfolipideket, gumikat, lipidoxidációs termékeket is tartalmaz. Jó minősége ellenére az élelmiszeripar egy lágy, kifehérített, szagtalanított olajat kíván meg, amelyhez kémiai vagy fizikai finomítási módszerek szükségesek. Az eljárás során a legtöbb karotinoid és az olaj E-vitamin-tartalmának egy része is elvész a termékből, számos egyéb hasznos tápanyaggal együtt.

Az olajpálma termése szolgáltatja az olajat

Mire használják a pálmaolajat?

Annyira széleskörű és szerteágazó a pálmaolaj felhasználási területe, hogy némi iróniával azt is mondhatnám, hogy mindenre!

  1. A hevítést nagyon jól bírja, füstpontja 232 Celsius fok. Ezen tulajdonságának köszönhetően elég széleskörben elterjedt használata az élelmiszeriparban, hiszen az összes növényi olajnál jobban bírja a hőt. Az élelmiszeriparban továbbá stibilizátorként használják, ettől lesznek utánozhatatlanul krémesek a csokik, édességek. Élelmiszereink közül a pálmaolaj általában az aprósüteményekben, péksüteményekben, cukorkákban, sajtutánzatokban, chipsekben, csokoládéban, kekszekben, sütőolajokban, krékerekben, fánkokban, mélyfagyasztott termékekben (pizza, pite, palacsinta, hasábburgonya), jégkrémekben, ipari sütőzsiradékokban, cukrászipari zsiradékokban, instant tésztákban és zabkásában, margarinokban, mikrohullámú sütőben készíthető pattogatott kukoricákban, nem tejalapú kávéízesítőkben, földimogyoróvajban, salátaöntetekben, rágcsálnivalókban, levesekben, étrend-kiegészítőkben (vitaminokban) található meg.
  2. A pálmamagolajat leggyakrabban az olajkémiai ipar hasznosítja szappan, mosószer, piperecikkek: rúzsok és kozmetikumok előállítására.
  3. Mindezek mellett biodízelként is alkalmazzák.
  4. A pálmaolaj hidrolizátumot (Ca-szappan) állati takarmányként használják. (Forrás)

Az olajpálma termesztéséről…

A pálmaolaj a növényiolaj-termelésnek és felhasználásnak mintegy 35 százalékát teszi ki! A 6,6 millió tonnás fogyasztással Európa a harmadik helyen áll a fogyasztók listáján: egy friss tanulmányból kiderült, hogy az EU-ban fogy el az illegálisan kivágott területeken termesztett pálmaolaj 18 százaléka: a legnagyobb fogyasztók Hollandia és Németország.

Egy hektárnyi olajpálma átlagosan 3,7 tonna olajat ad, így tehát ahhoz, hogy a világ igényét kielégítsék erre az olcsónak számító termékre, 14 millió hektár földterületre van szükség. Ezeket a területeket azonban nem lehet sokáig művelés alatt tartani, mivel tápanyagtartalmuk gyorsan kimerül, tehát újabb erdőket kell évről-évre felégetni, csökkentve és felosztva azokat az erdőket, amelyek a világ legnagyobb biodiverzitású élőhelyeinek számítanak. Naponta 6 focipályányi esőerdő tűnik el a föld színéről végérvényesen. A zajos munkagépek menekülésre sarkallják az ott lakó élőlényeket, köztük a kihalás szélén álló emberszabású gorillákat is, akik sorsa már addigra eldőlt. Ha túl is élik az embertelen tarolást, táplálékuk nem lesz, a frissen ültetett olajpálma csemetéket rágcsálják, amit az ebből élő földművesek nem hagynak…

Nem csak az erdők pusztulnak el: növények, állatok, élelmek, élőhelyek, búvóhelyek is

Számos környezetvédő civil szervezet, köztük a Greenpeace kampányolt aktívan azért, hogy olyan világméretű cégek, mint az Unilever, Mondelez, Protcer&Gamble vagy a Nestlé kizárólag fenntartható forrásból származó pálmaolajat használjanak fel a termékeikben. Olyat, amelynek termesztése során figyelembe vették a természetes környezet megőrzését és az ott élő embereket is. 2014-től pedig minden termék csomagolásán pontosan fel kell tüntetni, milyen olajat és zsírt tartalmaz. (forrás)

Mégis, mit tehetünk mi, az esőerdők és orangutánok védelmében?

Ha tudatosan vásárolsz, és olyan élelmiszert, kozmetikumot nem teszel a kosaradba, ami pálmaolajat (palm oil) tartalmaz, már megtetted az első lépést az esőerdők és az orangutánok védelmében. És ha egyre többen vásárolunk tudatosan, csökken a kereslet a pálmaolaj-tartamú termékek iránt, a gyártók, forgalmazók rá lesznek kényszerítve, hogy megtalálják a pálmaolaj alternatíváját!

Én, mint a Dianatura aromaterápiás natúr szappanok, dezodorok, fürdőbombák, egyéb kozmetikumok készítője, kizárólag olyan terméket hozok életre, ami pálmaolajtól mentes, még ha az ára vonzóbb is volna a fogyasztók szemében!

logo.png

Ha tetszik, kérlek oszd meg barátaiddal is!

Iratkozz fel a hírlevélre, jobb oldalon fölül teheted meg! Sok érdekességről kapsz első kézből hírt természetről, bőrápolásról, testápolásról, lélekápolásról, aromaterápiáról, illóolajokról!

Találkozzunk Dianatura Facebook oldalon is! Ott még több természetes dolog kerül elő a tarsolyomból! Keress egyedi kérdésekkel is bátran! Itt engem ismegismerhetsz, itt pedig a velem készült interjút olvashatod!  Kapcsolatba léphetsz velem ezen az e-mail címen: info@dianatura.hu. Várlak szeretettel!

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük