Posted on Hozzászólás most!

Üröm, ánizs, kömény, abszint

A fehér üröm, az ánizs és a római édeskömény gyógynövények. Az abszintról hallottunk már ilyet is meg olyat is. Mégis mi közük van egymáshoz?

Az abszint a XIX. századi Franciaország népszerű itala. Egy magas, eredetileg 45–74% közötti alkoholtartalmú égetett szesz, melynek készítésekor a fehér üröm (Artemisia absinthium) leveleit és virágait, az ánizs (Pimpinella anisum) és a római édeskömény (Foeniculum vulgare var. dulce) termését, valamint egyéb fűszereket használnak fel. Hagyományos színe zöld, vagy ritkábban színtelen, ezért „a zöld tündérnek” (franciául la fée verte) is nevezik. Ízében általában az ánizs a legmeghatározóbb, amit az édeskömény és az ürömfű, majd a többi összetevő aromája követ, különösebb keserű mellékíz nélkül.

Abszint fogyasztása

Elterjedése Franciaországban

1830-ban a franciák megkezdték Algéria megszállását. A hiányos orvosi ellátás miatt a katonák között gyakoriak voltak a járványok, így a katonai orvosok védőitalt hagytak jóvá, mely borból, abszintból és vízből állt. A malária és a rossz ivdóvíz ellen egyaránt hatásosnak remélték. Mindez lényeges hatással volt a francia abszinttermelésre: megjelentek új főzdék is. Az Algériából visszatérő katonák, akik nem csak gyógyszerként értékelték az abszintot, hamar népszerűvé tették, elsősorban Párizsban. Az 1875 után kiteljesedő filoxéra-járvány tizennégy év alatt tönkretette a francia bortermelést. Az így megnövekedett borárak tovább segítették az abszint elterjedését, a rossz bortermelés miatt egyébként is visszaeső brandy egy részét pedig az abszintgyártáshoz használták fel.

Az 1860-as évekre kialakult az „heure verte”, azaz „zöld óra” fogalma: délután öt órakor a lakosság egyre nagyobb része ült kávéházakba és bárokba (némelyeket abszintháznak neveztek), hogy abszintot fogyasszon. Ekkor terjedtek el az abszintcsapok is, melyekkel kényelmesebb volt az ital hígítása, amit a lassú csepegtetés rituálévá emelt. Az abszint az első olyan égetett szesz volt továbbá, melyet nőknek sem volt illetlenség fogyasztani. Minden társadalmi osztályban kedvelték, ugyanis az 1880-as években tömeges termelése (és egyre gyakoribb hamisítása) miatt sokkal olcsóbb lett. 1910-re a franciák 36 millió liter abszintot ittak évente (és mellé majdnem 5 milliárd liter bort).

Az abszint hanyatlása

Az abszint megítélése a 19. század második felében egyre rosszabbá vált. Túlzott fogyasztásának tünetegyüttese nevet kapott: abszintizmusnak nevezték,  ahogy az ital egyre jobban terjedt, úgy szaporodtak a  hamisítványok, melyek általában mérgezőek voltak és felelőssé tehetők az abszint betiltásáért. Ezek olyan sok változatban és olyan nagy mennyiségben kerültek a piacra, hogy a 20. század elején egyes kortárs kutatók nem voltak biztosak benne, gyártanak-e még valódit. A tipikus olcsó „abszint” ipari alkoholból, ízesítőkből és mesterséges színezékekből állt.

1875 és 1913 között a franciák abszintfogyasztása az ötvenszeresére nőtt. Ez idő alatt az összesített alkoholfogyasztás a 15-szörösére emelkedett, mely évi 60 liter tiszta szeszt jelentett fejenként. Ennek ellenére is elterjedt a meggyőződés, hogy nem az alkohol mennyisége jelenti a gondot, hanem minősége. Az abszint betiltását megelőzően a legtöbb fűszer- és gyógynövényekből készített italt – többek közt a vermutot, a gint és a különböző keserű likőröket is – egészségkárosító hatással vádolták.

Az abszint elleni hadjáratot olyan antialkoholista kezdeményezésnek tekinthetjük, amelyben nem akartak nyíltan szembeszállni a túlzott alkoholfogyasztással.

Az abszintot már 1898-ban betiltották a Kongói Szabadállamban, majd 1906-ban Belgiumban és Brazíliában. Hollandia 1909-ben tiltotta be, Svájc 1910-ben, az Amerikai Egyesült Államok pedig 1912-ben, Franciaország 1915-ben.

Az abszint reneszánsza

A XXI. század több országban is visszahozta az abszint legalitását nagyon szigorú törvényi keretek között. 2011. május 17-én újra engedélyezték az absinthe elnevezés használatát Franciaországban.

Fehér üröm

Az abszintizmus kialakulásáért egyesek a fehér üröm (Artemisia absinthium) tujon tartamát tették felelőssé. Holott az a mennyiség, amit az abszint tartalmaz nincsen káros hatással az emberi szervezetre. Mi több, gyógynövény lévén számos kedvező élettani hatással számolhatunk: erősen fokozza a gyomorsavtermelést, valószínűleg az epetermelést is, így az üröm étvágyjavító és enyhe görcsoldó gyomor-, bél- és epepanaszok esetén alkalmazható.

A fehér üröm mellett az abszint tartalmaz ánizst és édesköményt is.

Ánizs (Pimpinella anisum)

Az ánizst étvágyjavító, emésztést serkentő, vértisztító, hurutoldó, idegerősítő, felfúvódást szüntető, gyomor-, bél- és epebántalmak elleni szerként is használják. A gyermekgyógyászatban mint szélhajtó szinte nélkülözhetetlen. Gyógyszerekhez ízjavítónak adják.

Magvaiból vízgőzzel illóolajat párolnak le. Származási helyétől függően az ánizsmagból 6-9% ánizsolaj vonható ki.
Használják illatosításra, gyenge hashajtónak, és a belső elválasztású secretumok (tej, köpet) gyorsabb kiválasztására. A tetveket gyorsan elpusztítja, ezért kenőcsként vagy borszeszes oldatban fejtetvek ellen is alkalmazzák.
A bőrt érzékenyítő és/vagy enyhén irritáló tulajdonságai miatt tartós, több hetes használata nem ajánlott.
A háziállatok féregűző szereinek egyik alkotója.
Köhögéscsillapító, emésztést elősegítő, nőgyógyászati problémák, férfi problémák, szélhajtó, köptető, felfúvódást oszlató. Egy teáskanálnyi magot 10-20 percig hagyunk ázni a forrázatban, majd naponta legfeljebb háromszor fogyasztjuk, tinktúrából fél-egy teáskanálnyi fogyasztható napi három alkalommal. Forrás

Édeskömény (Foenicum vulgare)

Leginkább gyógynövényként, a termése (magja) miatt lett ismert, ez ugyanis az egyik legjobb természetes erjedés- és puffadásgátló, emésztést segítő szer. Hatóanyagot a benne található illóolaj tartalmaz: az édes ízű transzanetolt, a kesernyés, kámforos ízt adó alfa-fenchont és ánizsaldehidet.

Görcsoldó hatású, és nemcsak az emésztőrendszer simaizmaira hat, hanem például a méh izmaira is, így menstruációs fájdalmak enyhítésére is használják.

Elősegíti a bélgázok távozását, hashajtó teakeverékekhez is adják, hogy enyhítse a hashajtó által okozott görcsöket. Hasfájós babák teájának is része lehet, mivel szélhajtó és a csecsemőkori bélgörcsöket is jótékonyan enyhíti.

Az édeskömény légúti hurutoknál is köptető és nyálkaoldó hatású.

A nőgyógyászati problémák és a prosztatarák kezelésére is alkalmazható. Mint görcsoldó minden simaizmot ellazít, így a méh izmait is megnyugtatja. Ösztrogén tartalmú növényként tartják számon, ezért egyéb női bajok enyhítésére, például a rendszertelen menstruáció szabályozására, klimaxos panaszokra is ajánlják a természetgyógyászok.Forrás

Szoptatós kismamák tejszaporító keverékének összetevője.

Természetesen itt is, mint az élet számos területén érvényes az a szabály, hogy mértékkel fogyasszunk!

Ha tetszett, osszátok, kérlek!

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük