Posted on Hozzászólás most!

150 és 4 szülésélmény

A szülésélmény igenis alakítható! A szülésnek nem kell összeszorított lábbakkal (!) és fogakkal zajlania. Ebben az áldásos folyamatban a dúla lesz segítségünkre! Mélykúti Andreával beszélgettünk a hivatásáról.

Andival aromaterápiás tanfolyamon találkoztam először. Csinos, vékony testalkatú, pici, de kifejezetten határozott fellépésű csajszi. Tipp-topp frizura, karakteres, hozzá remekül passzoló smink. Gondoltam, húszas éveiben járó éjszakai életet élő kozmetikus.

Akkor esett le az állam, amikor a négy gyerekéről és a szakmájáról kezdett el beszélni… az éjszakai élettel nem lőttem mellé, de nem bulizik, hanem életeket segít csodálattal, gyengédséggel, feltétlen odaadással világra. Lenyűgöző…

Diana(tura):

Mit jelent az a szó: dúla?

Andi:

A dúla egy görög eredetű szó, és azt jelenti: szolgálatban lévő asszony. A dúla a szülés előtt, alatt és/vagy után, az egészségügyi ellátást kiegészítve, igény szerinti fizikai, érzelmi és informatív segítséget nyújt a szülő nőnek és családjának.
A dúla segíti a kismamát – akár a fogantatástól – egészen a szülésig. Sőt, ha igény van rá, akkor a gyermekágyi szakaszban is! Ismeri a magzatot, nem csak a paramétereit tudja. A család bizalmasa és támogatója. Diszkrét és odafigyelő.

A dúla olyan, mint egy erős bükkfa. Árnyékot ad, ha meleged van, elrejt az esőtől, megmutatja neked a világot, ha felmászol rá. Elbújhatsz alatta, mikor félsz, meghallgat, mikor panaszkodsz, vagy éppen csendben marad, ha nyugalmat óhajtasz. Veled van, amikor szeretnéd, visszavonul, ha egyedüllétre vágysz: csak áll délcegen, azt éreztetve, bármikor meggondolhatod magad. Ott a törzse, megfoghatod bátran, karmolhatod, suttoghatsz neki, kiabálhatsz, ő nem ítélkezik, nem von kérdőre csak VELED és MELLETTED van.

Diana(tura):

Hogyan lettél Te dúla, mi vonzott ebben a hivatásban?

Andi:

Sosem gondoltam, hogy dúla leszek, sőt, régebben, amikor olvastam a dúlákról nagyon idegennek, feleslegesnek éreztem Őket. Aztán a saját szülésélményeimmel egyre jobban elvarázsolt a születés csodája és azon kaptam magam, hogy csak a szülésről olvasok, mesélek, beszélek. Az egyetemen is foglalkoztunk a témával, de benne lenni, egy teljesen új világot nyitott meg. Aztán jöttek a kismamák, és Ők azok, akik igazából bevittek a dúlás világba. Ők kértek meg, hogy kísérjem Őket az úton, Ők tanitottak… ezért sosem lehetek elég hálás Nekik! A lélektan, a segítő szakma mindig is a véremben volt. És most már tudom, hogy igazából dúlának születtem! 🙂

“szülés – csudaszép… ❤ egy kisfiúval lett gazdagabb a világ”

Diana(tura):

Van-e szerepe a dúlának a terhesgondozás során ?

Andi: Azt tapasztalom, hogy sokszor egy kismamának több szüksége van támogatásra a várandóssága alatt, mint vajúdás/szülés alatt. Örülök, hogy egyre többen készülnek fel a szülésükre, informálódnak, könyveket olvasnak, saját utat választanak és azt tapossák. Akik velem készülnek, bármikor fordulhatnak hozzám, 24 órán keresztül elérhető vagyok. Abban támogatom a kismamáimat, abban segítem őket, amire szükségük van. Mindenkinek másra. Valakinek szülésfelkészítőre, információkra, tudásra, míg másoknak inkább feldolgozásra, jelenlétre, empátiára.

Andi, aki nem kozmetikus! 🙂

Diana(tura):

Miben más a dúla szerepe egy szülés során a szülésznő feladataihoz képest?

Andi:

Teljesen más a két szakma. Nem konkurenciái egymásnak, hanem egy nagyon jó csapatot alkotnak, egymást kiegészítve. A szülésznők kórházi dolgozók  és nagyon sok munkájuk van; a papírmunkáktól kezdve, a CTG-gép kezelése, az infuzió- és gyógyszerek adagolása, a méhszájvizsgálatok és sok-sok más is. Sokszor szeretnének a vajúdó kismama lelki világával is foglalkozni, de arra nem jut idejük. Valamikor nem is ismerik az éppen vajúdó asszonyt. A dúla nem kezeli a gépeket és a gyógyszereket, nem nézi a méhszájat, nem lát el klinikai feladatokat. Viszont úgy van jelen a szülőszobán, hogy ismeri a szülő párt, a történetüket, a vágyaikat és abban támogatja Őket, amit szeretnének, folyamatosan, megszakítás nélkül a vajúdás alatt.

Diana(tura):

Milyen konkrét támogatást nyújtasz a vajúdó nőnek?

Andi:

A megszakítás nélküli támogatás nem egyenlő azzal, hogy a dúla folyamatosan tevékenykedik is valamiben. Vajúdás egy nagy különleges, érzékeny világ. Benne lenni csakis alázattal, teljes empátiával és nyugalommal lehetséges. Figyelni a kismama vágyait és segíteni abban, hogy jól élje meg a vajúdást. Vannak kisebb-nagyobb dúlás trükkök, amivel lehetséges könnyíteni a vajúdáson: masszázs, aromaterápia, borogatás, gondoskodás. De valamikor csak az ottlétre és kézfogásra van a legnagyobb szükség.

Diana(tura):

Milyen a kórházak, orvosok fogadtatása?

Andi:

Mindig megkérem a kismamáimat, hogy beszéljék meg az orvosukkal, szülésznőjükkel, hogy szeretnének egy dúlát is bevinni a szülőszobára. Több mint 150 asszonyt kísértem az útjukon, ahogy itthon országszerte, úgy külföldön is.  És őszintén szólva, nem voltak rossz tapasztalataim. Nem mondom, hogy mindenhol tárt karokkal vártak, de a szülés után pozítiv visszajelzéseket kaptam. Az évek alatt lettek olyan orvosok és bábák, szülésznők, akikkel nagyon jó munkaviszonyba kerültünk, és akikkel jó csapatot alkotunk.

A dúla lelki támasz a családnak, szerencsére egyre többen felismerik jelentőségét!

Diana(tura):

Az apukák hogyan viszonyulnak a dúlák tevékenységéhez?

Andi:

Nem mondom, hogy az elején nincsenek szkeptikus apukák, akik feleslegesnek vagy akár konkurenciának tekintenek a dúlákra, viszont az az igazság, hogy az apa és a dúla nagyon jó segítő csapatot tudnak alkotni. Az apukák érzelmileg nagyon benne vannak a folyamatban.  Az Ő párjuk szüli meg az Ő gyermeküket. Nehéz élethelyzetről van szó, mert sokszor nem tudják hogyan segítsenek, hogyan támogassanak vagy mit mondjanak a párjuknak. Olyankor a dúla tud technikákat javasolni, segíti az apukát, hogy ő is bevonódhasson a folyamatba. Valamikor a négy kéz is kevés, amikor egyszerre kell tartani, masszírozni, borogatni egy vajúdó asszonyt.

Diana(tura):

Jól látom, hogy a dúlaság kezd visszatérni a köztudatba?

Andi:

A dúlaság nem a mai korunk találmánya. Ősidőktől fogva a szülő anyát tapasztalt asszonyok vették körül. A kórházi szülésekkel jóformán minden átmenet nélkül megszünt ez a lehetőség. Az elején az egészségügyi személyzeten és a kismamán kívül más nem mehetett be a szülőszobába. Magyarországon kb. 15 éve indult el az a reformfolyamat, amelynek eredményeképpen ma már a legtöbb kórházban ott lehet a kismama párja és akár mellettük a dúla is. Az Egyesült Államokban már korábban elkezdődött a változás, az 1980-as években, amikor egy nagyszerű gyermekgyógyász és neonatológus professzor,  dr. Marshall Klaus készített egy dúlás kutatást. Több mint kétezer megfigyelést végzett két különböző csoportban. Alapfeltétel a szövődménymentes várandósság és a hagyományos szülészeti ellátás volt. Az egyetlen különbség a két csoport között az volt, hogy az egyik csoportban dúla is jelen volt. Az eredmény: a dúlás szüléseknél 25%-kal lerövidült a vajúdás időtartama, 50%-kal csökkent a császármetszések száma, 40%-kal kevesebbszer kellett az oxitocint, 30%-al kevesebbszer kellett fogót, fájdalomcsillapítást és 60%-kal kevesebbszer EDA-t használni és a gátmetszést végezni.

Ha a mama kiegyensúlyozott, a baba is az lesz!

Diana(tura):

Négy gyermek édesanyjaként segíted a vajúdó nőket, s a legfiatalabb egy éves. Hogyan tudod összeegyeztetni a családdal ezt a nem mindennapi hivatást?

Andi:

Hosszú utat tettem meg, sokat tanultam és tapasztaltam. Négy gyermekem teljesen másképp jött erre a világra: az első vajúdás nélküli császárral, a második vajúdás utáni császárral, a harmadik természetes szüléssel, a negyedik teljesen váratlanul otthon született meg. Belesodródtam a szülés világába, bölcsességébe. Dúlának lenni csakis teljes szívvel lehet. Többet jelent a munkánál, a hivatásnál is. Számomra elkötelezettséget és hitet jelent. Viszont a családom, a férjem, a gyermekeim támogatása nélkül ez nem lenne lehetséges.

Diana(tura):

Hol találhatnak Meg Téged az érdeklődő kismamák?

Andi:

Akár e-mailen keresztül: mia@deepwell.hu, akár facebookon is Mélykúti Andrea néven szívesen segítek és válaszolok a felmerülő kérdésekre.

Diana(tura):

Nagyon köszönöm a lelkesedésed, amivel a kérdéseimet fogadtad, és a hiteles fényképeket!!

Bízom abban, hogy ezekkel az élményekkel és információkkal (5 dolog, amit elfelejtettek elmondani a szülésről…) Andival együtt elültettük sok leány és asszony szívében a szép szülés lehetőségének csíráját!

Következő részben a szülést segítő illóolajokat szedem csokorba!

Ha tetszik, kérlek osszátok!

Iratkozz fel a hírlevélre, jobb oldalon fölül teheted meg! Sok érdekességről kapsz első kézből hírt természetről, bőrápolásról, testápolásról, aromaterápiáról, illóolajokról!

Találkozzunk Dianatura Facebook oldalon is! Ott még több természetes dolog kerül elő a tarsolyomból! Keress egyedi kérdésekkel is bátran! Itt engem is megismerhetsz! Várlak szeretettel!

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük