Posted on Hozzászólás most!

Mikortól legyen a gyereknek saját Facebook-profilja?

Kamasz-panasz: Facebook-profil, lájkok, ottalvós bulik, tinikor.. sok szülőnek okoz komoly fejfájást, álmatlan éjszakát iskolás gyermekeinek XXI. századi igénye. Interjú Andree Tünde gyermekpszichológussal.

A két részes psziché sorozat első felében az ovisok lelki nehézségeit tártuk fel ITT. A második részében az iskoláskorú gyermekeket érintő érzelmi fennakadásokat helyezzük fókuszba. Andree Tünde, gyermekpszichológus a beszélgető partnerem, aki remekül érti a gyermekek nyelvét, bámulatos fordulatokkal szólaltatja meg a visszahúzódó iskolást és keze alatt a legkomiszabb lurkó is megszelídül. Azt hiszem, ilyenkor mondhatjuk azt, hogy érti a dolgát…

Az illóolajoknak amellett, hogy remek fizikai hatásokkal rendelkeznek (fájdalomcsillapító, gyulladás- és vérnyomáscsökkentő, ha kell vérnyomásemelő, vagy nyákoldó, köptető, nyirokkeringést serkentő, izomlazító, méhösszehúzó, tonizáló, stresszoldó… stb.),  tulajdoníthatunk pszichés, szubtilis hatást is. A kamaszok nehézségei, hormonváltozásainak köszönhető lelki melankólia, feszültség, életuntság is bámulatos eredménnyel kezelhető megfelelő illóolaj-keverékekkel.

Dianatura:

Amikor az én Leánykám kezdte az iskolát, igazgatói utasításra a negyedik naptól a kapuban kell búcsúzkodni!  A szülőt, vagy a gyermeket viseli meg leginkább az iskolakezdés? Milyen félelmei lehetnek a szülőknek és mik a gyermekeknek? Hogyan lehet ezeken segíteni tudatos hozzáállással?

Andree Tünde, gyermekpszichológus:

Egyrészt az iskola előtti óvodás évek már lassan-lassan felkészítik a gyerekeket az iskolába lépéshez, hiszen ott is van napirend, az ügyes nagycsoportosok már sokat fejlődtek az önellátás terén, a feladat-, szabálytudat is kialakulóban, éppen ezért lettek iskolaérettek. Másrészt viszont mégiscsak egy mérföldkő minden gyermeknél ez a váltás az óvodai lazább szabályok, a játékon alapuló aktivitások, és a 45 perc, ha nem is erős koncentrálást, de legalábbis egyhelybenülést igénylő iskolai élet között.  Ebben a korban, 6-7 évesen a gyerekekben felébred a tudásvágy, érdeklődőek, kíváncsiak minden újra, legtöbbjük büszke arra, hogy végre ő is iskolás lehet – ezt erősíteni is kell benne, mennyire szuper dolog lesz, hogy megtanul majd írni, olvasni, lesz egy klassz iskolatáskája, kedves tanító nénije és rengeteg új barátra tehet szert.  Ugyanúgy mint az óvodakezdéskor, itt is érvényes, hogy a gyerek tükrözi a mi lelkiállapotunkat: ha látja rajtunk,hogy számunkra a suli egy jó hely, ahol biztonságba, jól fogja érezni magát, és ebben hitelesek vagyunk, akkor az a gyerek jól fogja érezni magát.

Még iskolakezdés előtt lehet mesélni az iskoláról: hogy zajlik ott az élet, hogyan illik viselkedni óra közben, szünetben, hogyan viszonyuljon a felnőttekhez, milyen lesz a napközi, mikor fogunk menni érte.

Nagy segítség, ha az első napokban a szülők felkísérhetik az osztályteremig a gyerekeket, hiszen még nehezen tájékozódnak az új környezetben, de egy pár nap alatt könnyen beleszoknak.

Általában akkor engedjük el szívszorítva gyerekünket az iskolába, ha nekünk magunknak is valamilyen negatív élményünk volt ezzel kapcsolatosan – nehéz volt megszokni a szabályrendszert, nehezen alakítottunk ki új kapcsolatokat társainkkal, esetleg a tanító nénink nem volt megnyerő. Bízzunk a gyerekünkben, hogy ezeket a kis csatákat meg fogja vívni, de legyünk ott neki támasznak, ha valamiben megakad.

Hogy a szülőknek melyek a leggyakoribb félelmük? Ezek leginkább a tanulással és a magatartással összefüggőek: mindenki álma, hogy viselkedjen jól, és legyen jó tanuló a kicsi, legyenek barátai, érezze jól magát.

A kisgyerek leginkább az ismeretlentől, a változástól fél, az új környezettől…

Citrom (Citrus limonum ze.) párologtatásával sokat tehetünk gyermekünk kiegyensúlyozottságáért:

Dianatura:

Mik a leggyakoribb lelki gócok, amik megjelenhetnek az alsó tagozatos korosztálynál?

Andree Tünde, gyermekpszichológus:

Az iskolakezdés, a kisiskoláskor alatt felszínre törnek, hatványozottabban jelentkezhetnek azok a magatartásbeli gondok, amelyeket az óvodás környezet még eltűrt, de az iskolai szabályrendszer már nem: az iskolai tevékenység (szabályok, felelés, osztályzás) erős szorongást válthatnak ki a nem megfelelően fejlett problémamegoldó készségek társakkal, pedagógusokkal való konfliktusforrás lehet, alsó osztályokban derülnek ki javarészt a részképesség-problémák is, melyek a figyelmet, az írás, olvasáskészséget, számolást érinthetik. A túl magas elvárások teljesítményszorongást, kudarckerülő magatartást eredményezhetnek. Ha nincs sikerélménye a gyereknek, akkor az megtépázhatja az önbecsülését, negatív énképet alakíthat ki.

Ilyen életkorban egyre fontosabbak a korosztályi kapcsolatok – a gyerekek baráti csoportokba verődnek, és sokszor megtörténik, hogy egy-egy gyerek kirekesztődik, elmagányosodik. Már kisiskolás korban sem túl korai a bullyingről (Dianatura: megfélemlítés, bántalmazás egy fajtája) beszélni.

RECEPT

Éjszakai fogcsikorgás

  • Mandarin (Citrus reticulata ze.) 2 ml
  • Majoranna (Origanum majoranna) 2 ml
  • Patagóniai sárgafenyő (Pinus ponderosa) 2 ml

A fogcsikorgás hátterében feldolgozatlan lelki nehézség állhat. A nyugtató, lelki fájdalmak oldását támogató olajkeverék segítség lehet a nehéz időszakban.

Dianatura:

Hogyan tudunk azon a jelenségen segíteni, ha nem kedveli gyermekünk a tanítót és negatív viselkedésmóddal is társul az unszimpátia?

Andree Tünde, gyermekpszichológus:

Próbáljunk vele beszélni erről a témáról: mi az oka, hogy nem kedveli a tanítót? Lehet, hogy elutasítva érzi magát, és ugyanezt az érzést tükrözi vissza? Lehet,hogy nekünk magunknak sem szimpatikus a pedagógus, és ezt tudattalan is jelezzük gyerekünk felé? Lehet,hogy több figyelmet szeretne, és a rossz viselkedéssel akarja ezt megkapni (mert a jó viselkedést legtöbbször magától értetődőnek veszik, így nem kap kiemelt  figyelmet…)?

Tudatosítsuk benne, hogy minden emberben van jó és rossz tulajdonság is, és lehet, hogy a tanító néni szokott kiabálni, viszont szuper kirándulásokat szervez, lehet, hogy túl szigorú és sok feladatot ad fel, de a rajzóra élvezetes tud lenni, stb.

 

Dianatura:

Mit tanácsolsz, mire figyeljünk fókuszáltan iskoláskorú gyermekünknél, milyen magatartásforma az, ami mögött megoldásra váró feszültség húzódhat?

Andree Tünde, gyermekpszichológus:

Vegyük észre, ha megváltozott a viselkedése, érzékenyebb, sokszor elsírja magát, nem akar iskolába menni, panaszkodik a társakra, sokszor fájlalja a fejét, hasát, gyakran beteg.  Ha a pedagógusok jelzik, hogy magatartásával gondok vannak, vagy a teljesítménye elmarad a megszokottnál. Általában véve minden változás, vagy visszaesés érzelmi, értelmi téren jelző értékű – szinte babásan viselkedik.

Dianatura:

A gyermek viselkedése hirtelen megváltozik, magatartása ismeretlen lesz, gyanakodjunk, igyekezzünk feltárni az okát… ez a megfogalmazás számomra nem megfogható egy serdülő esetében, aki szeszélyes, hullámzó, kiismerhetetlen…

Andree Tünde, gyermekpszichológus:

Egy igazi kamasz akkor van jól, ha nap mint nap változik- szeszélyes, kritikus, egyszer kisgyermekként, másszor koravén felnőttként viselkedik-egyszer feketébe jár, másszor rózsaszínbe- a kamaszok esetében a változás jó, hiszen így fejlődik a személyiségük.

Akkor kell riadót fújni, ha egy kamasz sok ideig megreked valamiben, elmagányosodik, teljesen elérhetetlenné válik még a korosztálya számára is, ha nagyon szélsőséges a viselkedése, nagyon sokat romlik a teljesítménye, magatartása iskolaszinten.

RECEPT

Pattanásos arcbőr kialakulásának lelki hátterében állhat az elzárkózási szándék bimbózó nőisége, illetve férfiassága elől.

  • Orbáncfű macerátum (Hypericum perforatum) 10 ml
  • Citrom (Citrus limonum ze.) 3 csepp
  • Ylang-ylang (Cananga odorata) 4 csepp

Pattanásos arcbőr kezelendő ezzel az olajkeverékkel kizárólag esténként, mivel fényérzékenyítő komponenseket tartalmaz!

Dianatura:

Mi a véleményed az “ottalvós” bulikról? Mit nyerhetnek ezekkel az alkalmakkal a gyerekek? Vannak árnyoldalai is ezeknek az összejöveteleknek? Mikortól engedjük őket el? Mit mérlegeljünk?

Andree Tünde, gyermekpszichológus:

Mindenképpen nagy élmény egy “ottalvós” buli, persze ez az alvásról szól a legkevésbé, és sajnos a szülőket is megviselheti, de a gyerekek mindenképpen nagyon élvezik, ha megfelelően érettek rá – ez nagyon gyerekfüggő, hiszen van olyan kisiskolás, aki már óvodás korától alszik rendszeresen egy-egy barátjánál, és van, aki szorong az idegen helyen való alvástól nagyobb korában is, még ha a legjobb barátjáról is lenne szó.

Dianatura:

Napjainkban mikor is kezdenek a fiúk-lányok serdülni? Ez újabb nehézsédet ró a tinik és szüleik nyakába. Hogyan tudhatnánk a kamaszoknak segíteni a tomboló hormonok viharában?

Andree Tünde, gyermekpszichológus:

Fizikálisan nincs számottevő különbség a serdülés, kamaszodás kezdetében ha összevetjük a most és húsz évvel ezelőtti generációkat, de maga az érdeklődés az ellenkező nem, a szexualitás iránt egyre inkább lejjebb tolódik, a 3-4. osztályban a gyerekek már kérdéseket tesznek fel, sajnos a felgyorsult élet, a tálcán felkínált mindig elérhető internet világában a gyerekek sok olyan (fél)információkhoz  jutnak, amelyekkel nem tudnak mit kezdeni, nem tudják kezelni, hova tenni… mindenképpen figyelni kell ezekre a jelekre, és beszélgetni velük erről a témáról.(Segítséget a beszélgetés sikeréhez: ITT.)

Kamaszkori nehézségek: életuntság, melankólia, depresszió, sötétlátás ellen:

  • Bergamott (Citrus bergamia)
  • Közönséges boróka (Juniperus communis)
  • Babér (Laurus nobilis)

Dianatura:

A XXI. század erősen a technikai vívmányokról szól. Nem tudjuk, és nem is akarjuk utódunkat elzárni előle, mert ha okosan használjuk, remek lehetőségek tárháza. Mikortól legyen saját Facebook profilja? Mikor vásároljuk meg gyermekünknek az első okostelefont? Milyen szempontokat tartsunk szem előtt a helyes időzítés kiválasztásában?

Andree Tünde, gyermekpszichológus:

Bizony, ez nagy dilemma…egyrészt teljes mértékben kivitelezhetetlen egy internet, telefon nélküli világ manapság, amikor már megszoktuk, hogy mindenki másodpercek alatt elérhető, minden információt megtalálhatunk a világhálón. Másrészt legyen a gyerek érett arra, hogy a technikát felelősséggel használja, hogy segítse, ne rombolja a személyiségét.

Abszolút értelmetlennek tartom 3-4 évesen tabletet nyomni a gyerek kezébe, és arra büszkének lenni, mennyire ügyesen játszik „fejlesztő” játékokat – csak az a gond, hogy a mozgó, színes kép annyira leköti a gyerek agyát, hogy az alacsonyabb ingerek már nemigen fogják érdekelni. Miért is vennénk el tőle azt a gyermekkort, amikor önfeledten tudna játszani akár egy fűszállal is, miért kell mindig valami szóljon, csipogjon a környezetében, hiszen így képtelen meghallani a saját gondolatait, képtelen ellenni saját magával….

Ha okos telefont adunk a gyerek kezébe, mindig elérhető internettel, akkor készüljünk fel arra, hogy az internet lehet barát, de lehet egy félelmetes szörny is – zaklatás, bántalmazás táptalaja, egy hely, ahol minden információt fel lehet lelni, de a jók mellett a rossznak is ugyanolyan helye van…

A facebook-profil sem ördögtől való, de csak ha megtanítjuk a (kamasz!) gyereket tudatosan használni, milyen képeket, hogyan oszthat meg, hogyan bánhat a zaklatókkal. Manapság szerelmek-szakítások-ismerkedések zajlanak egyszerű messenger üzenetek alapján… Nem lenne jobb, ha a valós személyekkel való kommunikációt, kapcsolatteremtést erősítenénk, mint a virtuális „kapcsolatokat”? Biztos, hogy őszinték azok a like-ok, amelyekért a kamaszok mindent megtesznek, tényleg növelik az önbecsülést, a pozitív énképet?

 

Dianatura:

Hogyan és mikor hívjuk fel figyelmüket az internet árnyoldalaira?

Andree Tünde, gyermekpszichológus:

Minden életkorban beszélhetünk erről, persze úgy és annyit mondva, amennyit a gyerek megérthet. Ha mi tudatosan használjuk az internetet, az a legjobb példa. Ha azt látja, hogy az egész család valami kütyü előtt kockul nap mint nap, nem leszünk hitelesek az internet árnyoldalaira való felkészítésünkben.

Dianatura:

Ahogyan a legtöbb szülő, így én is rettegek attól a pillanattól, amikor arra a felismerésre jutok, túl sok időt tölt a lurkó a gép előtt… Mivel csábítsuk őket el a billentyűzettől, okostelefonoktól?

Andree Tünde, gyermekpszichológus:

Nehéz elkerülni egy idő után – sokszor a gyerek kirekesztődik, ha nincs bent a FB-csoportban, nem vesz részt azokban a beszélgetésekben, amelyben a többiek, nem érti, milyen online játékról beszél az osztály háromnegyede. Szerintem fontos, hogy kereteket állítsunk fel közösen, és azokat tartsuk is be: napi 20 perc, vagy félóra, vagy hétvégente 1-2 óra – legyen egy határ, amely a mi értékrendünkbe is belefér, de neki is megvan a maga ideje. Mindenképpen beszéljük meg, mit, és mit nem játszhat, mire kereshet és mire nem a világhálón.

Dianatura:

Mit tegyünk, hogy a „Mi volt ma a suliban?” kérdésre ne az a bizonyos „Semmi.” legyen a válasz? Hogyan buzdítsuk gyermekünket társalgásra? Legkézenfekvőbb a suliból hazavezető úton beszélgetni, azonban a legtöbb gyerek fáradt, nagyon fáradt, érthető módon nem akar csacsogni, mert a rettenetesen hosszú nap után egy kis nyugalomra vágyik. Este házi feladat és fekvés… vége a napak…

Andree Tünde, gyermekpszichológus:

Ez egy olyan általános kérdés, hogy erre nem is lehet más válasz, mint a „semmi”. Konkrét kérdéseket kell feltenni: Kivel játszottál ma? Milyen volt a tesióra? Ki nyert ma a fociban? stb. Meg kell találni a középutat, hogy ne hajazzon vallatásra a dolog, de ne is elégedjünk meg a szimpla semmivel, hiszen az sok mindent takarhat. Kérdezzünk rá a barátokra, tudjuk, hogy kik aktuálisan a barátai, ellenségei…Talán az esti időpont a legmegfelelőbb a nyugodt beszélgetésre, de ez is nagyon gyerekfüggő, hiszen sok kislány már hazafelé menet elmondja az osztály összes történését, másból pedig harapófogóval sem lehet pár szónál többet kihúzni.

Dianatura:

Szeretnék feltenni néhány kérdést Rólad: hogyan lettél gyermekpszichológus?

Andree Tünde, gyermekpszichológus:

Egész kicsi koromtól szerettem a gyerekeket, a nálam kisebbeket – mindig megnéztem a kisbabákat a babakocsiban, szerettem volna én is kistestvért, de nekem nővéreim vannak.

Az iskolában is érzékenyen érintett, ha valakivel igazságtalanul bántak, valahogy mindig bennem volt, hogy a segítségre szorulókat segíteni kell.

A középiskolában végül egészen más irányba indultam el, sokáig mérnöki pályára készültem és az utolsó évben startoltam át a pszichológiára, és már a kezdetektől éreztem,hogy gyerekekkel kell majd foglalkoznom. Ezt a döntésemet soha nem bántam meg.

Dianatura:

Mely eddig elért eredményeidre vagy a legbüszkébb?

Andree Tünde, gyermekpszichológus:

Nincs olyan eredményem, ha lehet ebben a szakmában ezt így mondani, amire büszke lehetnék – ellenben büszke vagyok azokra a gyerekekre, akik sikerrel úrrá lettek a szorongásaikon, akik megtanultak empatikusabbak lenni, azokra a szülőkre is, akikben tudatosult, hogy saját viselkedésük, párkapcsolati konfliktusaik, saját félelmeik és vágyaik kiterjesztetten hatnak a gyermekeikre, és tudtak, akartak változtatni saját hozzáállásukon.

Dianatura:

Hogyan tudják felvenni Veled a kapcsolatot az érdeklődők?

Andree Tünde, gyermekpszichológus:

A Boribon Mozgás-, és Képességfejlesztő Kuckó honlapján megtalálható telefonos elérhetőségem, ugyanitt üzenetben is megkereshetnek a szülők: www.boribonkucko.hu

Dianatura:

Hálás vagyok, hogy szakítottál időt az interjúra, és biztos vagyok abban, hogy sok tudatos szülőnek (így nekem is) adtál gyakorlati segítséget, hogy egy kicsit közelebb kerülhessünk a boldog, szép napokhoz!

Az illóolaj-keverékekkel kapcsolatos kérdésekkel keressetek bátran!

Ha tetszik, kérlek oszd meg barátaiddal is!

Iratkozz fel a hírlevélre, jobb oldalon fölül teheted meg! Sok érdekességről kapsz első kézből hírt természetről, bőrápolásról, testápolásról, lélekápolásról, aromaterápiáról, illóolajokról!

Találkozzunk Dianatura Facebook oldalon is! Ott még több természetes dolog kerül elő a tarsolyomból! Keress egyedi kérdésekkel is bátran! Itt engem is megismerhetsz, itt pedig a velem készült interjút olvashatod!  Kapcsolatba léphetsz velem ezen az e-mail címen: info@dianatura.hu. Várlak szeretettel!

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük